UA / RU
Підтримати ZN.ua

Споживча дефляція в червні не гарантує зниження інфляції в цілому за рік – рада НБУ

Ряд факторів можуть зашкодити досягнути цілі НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 5% ± 1 п. п. у 2019 році.

На споживчому ринку в червні 2019 року порівняно з попереднім місяцем зафіксовано дефляцію, зниження цін склало 0,5%. Базова інфляція в червні 2018 року порівняно з попереднім місяцем знаходилась на нульовому рівні. Про це написав Богдан Данилишин, глава ради Нацбанку України, на своїй сторінці в Facebook.

З початку року споживча інфляція становила 3,6%, базова інфляція – 2,3%. У річному вимірі в червні інфляція склала 9,0%.

У червні інфляція формувалася переважно традиційними для цього місяця чинниками та діями окремих товаровиробників, адміністративний вплив на споживчу інфляцію був помірний, навіть, скоріше адміністративні фактори сприяли дефляції.

Якщо порівнювати з травнем поточного року, в червні найбільше зросли ціни на "фрукти" та "цукор" - на 9,3% та 6,7% відповідно.

Підвищення цін на транспорт на 0,3% в основному було спричинено подорожчанням проїзду у залізничному пасажирському транспорті на 7,6% - у зв'язку з настанням літнього сезону (протягом року "Укрзалізниця" підвищує або знижує ціну проїзду відповідно до різних календарних періодів).

У червні зафіксовано зниження споживчих цін по групі продуктів, які належать до соціально важливих.
Відбулося падіння тарифів по групі "житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива" - на 1,4%. В першу чергу воно викликано зниженням тарифів на природний газ для населення на 6,4%. Проте послуги водопостачання подорожчали на 1,2%

Споживча інфляція за січень-червень 2019 року порівняно з аналогічним періодом минулого року перейшла до однозначної позначки – 9,0%.

Виходячи із структури індексу споживчих цін, за шість місяців (з грудня 2018 року) найбільший внесок в споживчу інфляцію забезпечили зростання цін на: алкогольні продукти та тютюнові вироби – на 17,1%; послуги зв'язку – на 16,3%; послуги освіти – на 13,4%; житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива – на 12,5%. Зафіксовано зменшення цін на яйця на 23,1%.

Загальна ситуація із динамікою споживчих цін в Україні протягом першого півріччя 2019 року має тенденції до покращення, починаючи з квітня.

"Проте, з урахуванням можливого сезонного підвищення споживчої інфляції у жовтні-грудні, не має впевненості в тому, що буде досягнута пріоритетна ціль НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 5% ± 1 п. п. у поточному році, як це визначено "Основними засадами грошово-кредитної політики на 2019 рік та середньострокову перспективу", - зазначив Данилишин.

За його словами, серед основних чинників немонетарного характеру, що можуть позитивно вплинути на інфляцію у липні, слід зазначити наступні: у липні відбудеться зниження цін на газ для населення на 8%; суттєве сезонне підвищення пропозиції плодоовочевих товарів; укріплення курсу гривні (спостерігалось протягом травня - першого тижня липня).

"Серед основних чинників немонетарного характеру, що можуть негативно вплинути на інфляцію у липні, слід зазначити наступні: підвищення з 1 липня ставки акцизу на тютюнові вироби на 9%; стабільне перевищення світовими цінами на нафту позначки в 65 доларів за барель", - додав він.

Раніше в Нацбанку озвучили прогноз, згідно з яким в 2019 році інфляція скоротиться до 6,3%. Прогноз базової інфляції знижений до 5% в 2019 році з 8,7% у 2018 році, і не більше 4% в 2020-2021 рр.

Детальніше про інфляційні ризики в 2019 році читайте у статті Марії Репко "Сім завдань для НБУ, або Чого чекати в 2019 році від політики у фінансовому секторі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".