UA / RU
Підтримати ZN.ua

Списання кредитів на знищені під час війни житло та авто: деталі законопроєкту від Гетманцева

Одним із важливих факторів є те, що цілковито кредит списуватимуть лише у випадку, якщо втрачене житло або автомобіль були єдиними у позичальника.

Рада має розглянути 13 червня ініційований комітетом з питань податкової політики законопроєкт про списання кредитів на майно, знищене внаслідок бойових дій. Йдеться передусім про позики на житло та автівки і про позичальників, які до 24 лютого сумлінно сплачували свою заборгованість. У коментарі Forbes голова комітету Данило Гетманцев дещо деталізував ситуацію.

На ситуацію з руйнуванням кредитованого житла відреагували також у Незалежній асоціації банків України. Там висунули пропозицію відшкодовувати вартість втраченого житла на 10% грошовими коштами, решту – державними облігаціями різної строковості, якими можна буде погашати кредити.

Читайте також: Будинку немає, машина згоріла. Що буде з кредитами на них?

Хоча остаточних даних ще немає і втрати продовжують зростати, зважаючи на бойові дії, які не припиняються, та наразі можна назвати суму загальної шкоди в $1,3 млрд. Приблизно стільки становлять потенційні масштаби списання, зважаючи на кількість руйнувань станом на початок літа.

Як ми писали раніше, вищезгаданою ініціативою, Гетманцев, ймовірно, збирається "перекласти всі ризики на банківську систему".  Український бізнес протягом останнього місяця неодноразово вимагав його звільнити. Підприємці й бізнес називали політика уособленням соціалізму та противником економічної свободи.

Із тим, які ризики несуть законопроєкти, що мали б допомогти позичальникам, розбиралась авторка DT.UA Юлія Самаєва у статті Будинку немає, машина згоріла. Що буде з кредитами на них?