UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соцдопомога за закриття бізнесу в 2020 році: ліквідовані ФОП та їх працівники зможуть отримати допомогу по безробіттю

Розроблений Мінекономіки проєкт постанови потрібний, аби центри зайнятості отримали механізм виплати застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Фізичні особи - підприємці, які у 2020 році вирішили припинили підприємницьку діяльність у зв'язку з карантинними заходами, а також їх найняті працівники зможуть отримати допомогу від держави по частковому безробіттю. Відповідний проєкт постанови КМУ "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 306", який розробило Мінекономіки, наразі проходить необхідні погодження.

Проєкт постанови потрібний, аби центри зайнятості отримали механізм виплати застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Читайте також: Пільги для бізнесу в Києві діятимуть до повного закінчення карантину – КМДА

Згідно з проєктом, до 31 грудня 2021 року допомога по частковому безробіттю на період карантину за рішеннями, прийнятими у 2020 році, будуть надавати центри зайнятості застрахованим особам у разі втрати ними в цей період частини зарплати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності, в тому числі:

Читайте також: Пільги для бізнесу в Києві діятимуть до повного закінчення карантину – КМДА

За інформацією Державного центру зайнятості кількість застрахованих осіб, яких охоплюватиме це рішення, становить 6 364 осіб, загальна сума виплат - 53,6 млн гривень.

Нагадаємо, 7 квітня 2021 року Кабмін прийняв рішення щодо запуску механізму виплати держдопомоги підприємцям і їх найманим працівникам в червоних зонах. 30 березня Верховна Рада підтримала виплату ФОП одноразової фінансової допомоги.

Понад 300 тисяч ФОП і найманих працівників, які не могли працювати через посилення карантину, подали заявки на отримання одноразової виплати 8 тисяч гривень.

У Міністерстві фінансів розраховуали, що на виплату одноразової матеріальної допомоги для підприємців і найманих працівників буде направлено 1,4 млрд грн, а послугою скористаються 175 тисяч громадян.