UA / RU
Підтримати ZN.ua

Солідарність країн ЄС у відмові від нафти та газу з РФ дозволить достойно пережити важку зиму – Міненерго

Всупереч маніпуляціям Росії.

Єдність і солідарність європейських країн у відмові від російського газу та нафти – це можливість достойно пережити важку зиму всупереч усім енергетичним маніпуляціям Росії, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко після робочого візиту до Піттсбурга (США), де 21-23 вересня відбувся перший Глобальний форум чистої енергетики.

«Буде складно, ніхто цього не приховує, адже Росія десятиліттями тримала Європу на голці дешевих енергоносіїв. Саме зараз – час припинити це», – наголошує міністр. 

Галущенко підкреслює, що перемога на енергетичному фронті – це одна з найбільш важливих складових перемоги у війні, адже саме з продажу енергоносіїв (і в тому числі, до Європи) Росія отримує кошти для ракет, танків і важкої артилерії, якою вона нищить українські міста і вбиває наших громадян. 

Читайте також: Близькосхідне турне Шольца: газова криза вдарила по економіці

За півроку війни, з 24 лютого до 24 серпня 2022 року, доходи від експорту Росією енергоресурсів становили $158 млрд. При цьому військовий бюджет Росії на 2021 рік склав близько $66 млрд.

«Про це необхідно говорити публічно зі світовими політичними лідерами та суспільством, адже наслідки військової агресії РФ проти України, можлива ядерна катастрофа, спровокована Росією, може торкнутися кожного. І тоді цифри в платіжках чи ціна на бензин вже не матимуть значення», – пояснив міністр.

Нагадаємо, в рамках відмови від російських енергоресурсів 25 вересня Німеччина домовилася про постачання газу та дизелю з ОАЕ.