UA / RU
Підтримати ZN.ua

Словацькі перевізники знову почали блокувати в’їзд вантажівок в Україну

Акція Спілки перевізників Словаччини проводиться з винятками для певних типів вантажів.

Близько 16:00 п’ятниці, 1 грудня, представники Спілки перевізників Словаччини, як і попереджали, почали блокування руху вантажівок в Україну через пункт пропуску «Вишнє-Нємецке», суміжний нашому КПП «Ужгород», повідомила Державна прикордонна служба України в Telegram з посиланням на дані словацьких прикордонників.

Поки не відомо, наскільки тривалою буде акція перевізників на території Словаччини. Протестувальники обіцяють пропускати певні типи вантажів і не блокувати рух на в'їзд у Словаччину.

“Відомо, що перевезення гуманітарної допомоги, інших важливих вантажів, живих тварин, пального та охолоджених вантажів не блокуватимуть. Решту вантажів на виїзд зі Словаччини будуть пропускати в обмеженій кількості, по чотири вантажівки за годину. На в’їзд у Словаччину рух блокуватися не буде. Також не обмежуватиметься рух легкового автотранспорту та автобусів”, — розповіли в ДПСУ.

Читайте також: Блокада кордону. Що варто пояснити полякам, аби її припинити

Прикордонники закликали враховувати цю інформацію, плануючи закордонні поїздки.

Минулого тижня на території Словаччини перевізники теж блокували рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Нємецке» поблизу Ужгорода. Станом на 24 листопада вантажівки в штатному режимі могли перетинати українсько-словацький кордон. Також подібна акція відбувалася 16 листопада, тоді блокада тривала годину.

Водночас уже майже місяць триває блокування кількох пунктів пропуску для нашого вантажного транспорту на кордоні Польщі та України з боку польських перевізників. Міністерство відновлення України та Міністерство інфраструктури Польщі працюють над розблокуванням кордону та погодили низку заходів 1 грудня.

До польських перевізників, які заблокували український кордон, на знак "солідарності" приєдналися їхні словацькі колеги. А як щодо солідарності з Україною, яка стікає кров’ю, яку щоденно, щогодинно намагається знищити росія? То хто ж улаштував нову блокаду? Хто й чому душить Україну в умовах війни? Про це — в статті Павла Кравчука "Нова блокада: хто душить Україну в умовах війни".