UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скоро новорічні свята: чи зросте ціна на овочі

Роз'яснення дала експертка.

Перед різдвяними та новорічними святами часто спостерігається зростання цін на продукти. Зокрема, можуть подорожчати овочі. Завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інна Сало спрогнозувала, чи слід чекати українцям зростання цін на овочі перед Новим роком. Про це пише «24 канал».

Сало пояснила, що на формування цін на овочі впливають декілька факторів.

Читайте також: Ціни пішли вгору: в Україні подорожчала картопля

«На формування вартості овочів впливають, перш за все, обсяги їх товарної пропозиції, платоспроможний попит населення, також вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, ціни на пальне», – сказала експертка.

Так, очікується, що після свят ціни на овочі борщового набору можуть підвищитися проти тих, які зараз. Найбільше зросте ріпчаста цибуля – до 18 гривень за кілограм проти середньої ціни у 12,75 гривні станом на 15 листопада 2023 року.

Попри вирощений урожай, попри сівбу озимини під новий сезон, думка, що аграрний сектор уперше за 30 років буде збитковий, лунає дедалі частіше. Що відбувається в агропромисловому комплексі зараз і в чому основні причини проблем, що виникли, читайте в статті Лариси Гук «Житниця Європи»: поточного року збитки вітчизняного агропромислового комплексу оцінюються в мільярдах» на ZN.UA.