UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скасування санкцій проти Ірану призведе до падіння цін на нафту на 15 доларів

Вихід Ірану на нафтовий ринок істотно змінить прогнози поставок і попиту, а також цін на нафту.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує зниження ціни на нафту на 15 доларів за барель у наступному році, якщо санкції проти Ірану будуть повністю зняті.

"Якщо всеосяжна угода, яка призведе до зняття санкцій з Ірану, буде досягнута, прогнози для обсягу поставок нафти, попиту, а також цін, можуть істотно змінитися. Однак час і порядок скасування санкцій поки невідомі", - йдеться в повідомленні МЕА.

За оцінками агентства, Іран може збільшити видобуток, як мінімум, на 700 тис. барелів на добу у 2016 році. У березні середній обсяг видобутку нафти в Ірані 2,85 млн б/с. За даними МЕА, збільшення видобутку Іраном призведе до підвищення світових запасів нафти приблизно на 500 тис. б/с у 2016 році.

Згідно з прогнозом МЕА, не який враховує можливе збільшення видобутку в Ірані, середня вартість нафти WTI в наступному році складе 70 доларів за барель, Brent - 75 доларів за барель.

Потужності Ірану для зберігання нафти складають не менше 30 млн барелів, і країна може швидко вивести нафту зі сховищ у другій половині 2015 року "для підготовки до нарощування видобутку в разі прогресу в переговорах" з західними країнами. "В результаті світовий ринок зіткнеться з збільшенням Іраном обсягів експорту ще до істотного нарощування видобутку країною", - наголошується в повідомленні МЕА.

Адміністрація президента США Барака Обами згодна на скасування частини своїх санкцій проти Ірану в рамках угод щодо обмеження його ядерної програми.