UA / RU
Підтримати ZN.ua

Система автофіксації порушень ПДР за рік нарахувала мільярд гривень штрафів, п'яту частину яких українці проігнорували

Ще більша кількість несплачених штрафів з моменту впровадження системи автоматичної фіксації - майже третина.

2 584 779 млн штрафів за порушення правил дорожнього руху на суму в 1 029 217 060 гривень було виписано минулого року завдяки системі автофіксації, проте величезна частина цих штрафів була фактично проігнорована. Про це свідчать дані Національної поліції України, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Це результат роботи лише 246 пристроїв автоматичної фіксації ПДР, які на сьогодні встановлені у 24 містах в 15 областях.

Читайте також: Харківська виконавча служба конфіскувала автомобіль у громадянина Нігерії через несплачені штрафи ПДР

Проте, статистика також свідчить, що кількість всіх несплачених штрафів за порушення ПДР в Єдиному реєстрі боржників рік у рік збільшується. На сьогодні залишаються несплаченими 1 327 440 штрафів. Це майже третина від усіх штрафів, що були нараховані системою автоматичної фіксації з моменту її впровадження.

Зокрема, за 2021 році кількість несплачених штрафів зросла на 19%.

Читайте також: Уже 18 банкiв України автоматично блокують рахунки громадян за вимогою державних та приватних виконавців

Нагадаємо, система встановлених на дорогах поліцейських відеокамер, що в автоматичному режимі фіксують порушення ПДР, стартувала з Києва та області у червні 2020-го. За наступні пів року власникам автомобілів було виписано 1,2 млн штрафів.

У лютому 2021 року Рада посилила відповідальність за порушення правил дорожнього руху.

Закон передбачає штраф у 510 гривень за:

Якщо водій втече з місця ДТП, то його чекає штраф у 3,4 тис. грн, а не 255 грн як було раніше. Таке ж покарання передбачене за перевищення швидкості в населених пунктах на понад 50 км/год.

Читайте також: Поліції хочуть дозволити накладати штрафи за порушення ПДР на підставі відео в смартфоні

За непропуск “швидкої допомоги”, поліції або аварійної служби каратимуть штрафом на суму 680 грн (до цього 510 грн). За створення аварійної ситуації передбачено штраф на суму 1 445 грн. За порушення, яке стало причиною ДТП штрафуватимуть на 850 грн.

Водіїв, які їздитимуть без наявності із собою прав, каратимуть штрафом на суму 425 грн. Якщо ж у водія взагалі немає посвідчення, то штраф становитиме 3,4 тис. грн. Тих водіїв, які були позбавлені прав раніше, каратимуть штрафом у розмірі 20,4 тис. грн. Водночас якщо таке правопорушення повториться протягом року, то штраф становитиме, 40,8 тис. грн з позбавленням права керування транспортом терміном від п’яти до семи років та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Читайте також: Швидкість авто на дорогах України почнуть контролювати машини-«фантоми»

Якщо водія спіймають за кермом п’яним, то йому загрожуватиме штраф у 17 тис. грн з позбавленням водійських прав на рік. Зараз за це передбачено штраф у 10,2 тис. грн. Якщо ж правопорушення повториться протягом року штраф складе 34 тис. грн з позбавленням прав на три роки. Третє таке порушення за рік стане причиною штрафу на 51 тис. грн та позбавлення водійського посвідчення на 10 років з конфіскацією транспортного засобу.