UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шведський суд оштрафував компанію за купівлю української деревини, заготовленої з порушеннями Регламенту ЕС

Компанію оштрафовано на $43 тисяч.

Компанія Primpanel оштрафовано на $43 тисяч за купівлю української деревини з порушенням Регламенту ЄС щодо деревини і лісоматеріалів у 2019 і 2020 роках. Таке рішення прийняв шведський суд на підставі розслідування Earthsight, пише earthsight.org.uk.

Зазначається, що компанія продовжувала імпортувати деревину, незважаючи на пряму заборону офіційного наказу, і намагалася обдурити владу Швеції шляхом перенаправлення нової партії через дочірні підприємства і посередників.

Нагадаємо, що 2019 р. розслідування Earthsight засвідчило, що шведські й італійські фірми імпортували деревину через українську компанію, пов’язану з Віктором Сівцем, який, як відомо, був основним творцем теперішньої корупційної системи в Держлісагентстві України. Сівець, який очолював це агентство з 2011 по 2014 рік і його дружина, Марина Журавльова, є в епіцентрі триваючої £30 мільйонної кримінальної справи за можливе отримання хабарів від іноземних компаній в обмін на доступ до деревини.

У новині зазначається, що після публікації історії Earthsight у червні 2019 року, Шведське лісове агентство (яка виконує роль компетентного органу EUTR у Швеції) у вересні 2019 наклало бан, який забороняв Primpanel виводити будь-яку деревину в рамках EUTR на ринок ЄС (отриману з України чи іншої держави), аж доки не буде прийнято відповідну систему правової оцінки.

При цьому компанію повідомили про бан 1 жовтня 2019 р. Однак, від жовтня 2019 до червня 2020 компанія отримала 9 поставок з України, незважаючи на бан. Primpanel поставила під сумнів ведення справи Шведським лісовим агентством і заявила, що спершу до неї мали звернутися за «пошуком рішення». Вона також заперечувала імпорт будь-яких товарів з-за меж ЄС з моменту бану у 2019 р., і що дані митниці про протилежне є неправильними.

Однак, у травні 2021 р. адміністративний суд у Jonkoping прийняв рішення у справі на користь шведського уряду і оштрафував Primpanel на близько $43 000. Хоча штрафи стосуються лише періоду до червня 2020 р.

Читайте також: Мільярд нових дерев не врятують українські ліси — BBC

Нагадаємо, що ZN.UA писало про контрабанду деревини з України та про вище зазначене розслідування. Читайте подробиці у матеріалі Юлії Самаєвої «Озеленення» Європи».