UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль назвав терміни відмови України від вугілля

Україна приєднається до Безвугільного альянсу.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про те, що Україна незабаром приєднається до Безвугільнго альянсу, який допоможе досягти мети - стати кліматично нейтральною країною. Про це Шмигаль розповів під час Німецько-Українського енергетичного форуму у вівторок, 2 грудня.

За його словами, це означає, що до 2050 року Україна скоротить кількість вугільних шахт, а до 2070 року відмовиться від використання викопного виду палива.

"Зрозуміло, що самостійно Україні буде складно досягти такої мети, якщо Україна не залучить міжнародну технічну і фінансову допомогу", - зазначив він, передає "Уніан".

Перший заступник міністра енергетики Ольга Буславец в свою чергу анонсувала закриття всіх збиткових шахт протягом 10 років.

Читайте також: ДТЕК Ахметова пояснив несплату оренди за держшахти Добропіллявугілля кризою у галузі

Безвугільний альянс - об'єднання з більш ніж 20 країн, які мають намір відмовитися від використання вугілля до 2030 року. Альянс створено в 2017 році Великою Британією і Канадою. Серед його членів - Франція, Фінляндія, Нідерланди, Мексика і два штати США.

Відмова України від видобутку вугілля - складне економічне питання. З одного боку, країни Євросоюзу поступово встановлюють власні дати відмови від використання вугілля в енергетиці. З іншого боку, українська вугільна промисловість застаріла, а модернізація вимагає величезних вкладень. Детальніше читайте в матеріалі Костянтина Криницького "Ціна відмови від вугілля" для ZN.UA.