UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль доручив підготувати довгострокові інструменти для збалансування ринку газу

Відповідальні відомства мають підготувати їх до кінця місяця.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив відповідним відомствам до кінця місяця підготувати довгострокові інструменти для збалансування ринку газу. За його словами, в Україні триває робота над правилами та механізмами на газових ринках.

“Відповідно, доручив Міненерго, Мінекономіки, Мінсоцполітики разом з НКРЕКП та АМКУ до кінця місяця підготувати довгострокові інструменти для збалансування ринку природного газу”, - повідомив Шмигаль.

За його словами, в Україні триває робота над розвитком справедливих правил та механізмів на ринку газу. Шмигаль додав, що всі газопостачальні компанії вже цієї весни або влітку мають представити українцям свої річні продукти.

Читайте також: Зниження цін на газ: АМКУ відкрив справи проти 6 газзбутів

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою встановив граничну ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Таке рішення уряд ухвалив під час позачергового засідання 18 січня.

13 січня Шмигаль доручив підготувати держрегулювання ціни на газ для населення на час карантину по 6,99 грн за куб. м., тим самим тимчасово відмовитися від ринкового формування ціни на газ для побутових споживачів.

Відмова Кабміну від ринкового формування ціни на газ викликала стурбованість у МВФ. Сам Шмигаль стверджує, що Кабмін не планує відмовлятися від створення ринку газу в Україні. Але, за його словами, без втручання в ситуацію в лютому кубометр газу міг подорожчати вище 12 грн.

Водночас Агія Загребельська та Юлія Самаєва у статті для ZN.UA пишуть про те, що запровадження держрегулювання цін під час сезонних стрибків зростання вартості газу — не боротьба, а консервація газової монополії Фірташа, яка складає 70% ринку. 

Подробиці того, до чого можуть призвести газові новації уряду читайте в тексті Агії Загребельської та Юлії Самаєвої "Усе по 6,99! Великий газовий розпродаж" на ZN.UA.