UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще два топменеджера йдуть з НБУ

Вони вже написали заяви.

Директор Департаменту фінансової стабільності Національного банку України Віталій Ваврищук повідомив, що планує завершити роботу в НБУ.

Про це він написав на сторінці в Facebook.

"Мої власні спостереження про стан справ в НБУ збігаються з думкою Олександра Бевза. Повністю поділяю висловлену позицію. Сьогодні повідомив колегам, що планую завершити роботу в НБУ. Терміни обговорю з новим заступником глави НБУ - куратором Департаменту фінансової стабільності", - написав він.

Віталій Ваврищук. фото Facebook

Також повідомляється, що керівник проєктів і програм департаменту ліцензування Національного банку України Наталія Гудима з 7 липня вирішила припинити роботу в банку.

"Мій останній робочий день в НБУ - 07.07.2021", - написала вона в соцмережі, а в коментарях під постом директора департаменту ліцензування НБУ Олександра Бевза щодо рішення про звільнення його і ще восьми провідних співробітників департаменту.

"Щаслива, що була частиною Вашої неймовірної команди! Так, працювати, навіть дихати в НБУ стало важко. Нацбанк втрачає найцінніше - незалежність, колегіальність", - зазначила Гудима.

Наталія Гудима. фото Facebook

До роботи в НБУ вона очолювала Національну асоціацію страховиків України.

Читайте також: Нацбанк оголосив про закінчення коронакризи в Україні

Напередодні команда керівників Департаменту ліцензування повним складом подала керівництву Національного банку заяви про звільнення.

Вони вказали причини такого рішення: "Ми щиро любимо НБУ і хочемо надалі в ньому працювати. Однак, продовження нашої роботи в Національному банку поки неможливо. Централізація прийняття рішень в одних руках, заміна колегіальності директивним прийняттям рішень, на нашу думку, є неприпустимими в роботі Національного банку України".

Також зазначено питання, які стали критичними:

Пізніше Національний банк підтвердив, що дев'ять співробітників департаменту ліцензування НБУ подали заяви про звільнення.

Департамент ліцензування продовжує роботу в штатному режимі, виконуючи покладені на нього завдання і функції по реєстрації та ліцензування банків, фінансових установ та інших юридичних осіб, здійснення ліцензійних, погоджувальних та реєстраційних дій на платіжному ринку.

На сьогодні штат департаменту ліцензування - це 107 одиниць. Працівники департаменту забезпечують повноцінне виконання підрозділом своїх функцій.

Також в НБУ заявили, що "прозорі процеси мінімізують ризик стороннього впливу на операційну діяльність департаменту ліцензування та роботу наглядових комітетів".

Для Національного банку безумовним пріоритетом є "збереження колегіального підходу" при прийнятті рішень, при якому розбіжності в експертних позиціях стають основою для професійних дискусій і нових можливостей, а не публічних звинувачень.