UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад 70 грн за десяток: чому подорожчали яйця

Роз'яснення дав експерт.

В Україні спостерігається здорожчання яєць. Це сталося через сезонне скорочення пропозиції. Подорожчання розпочалося у жовтні. Так, за місяць ціна на яйця зросла на 60% та досягла 75 грн. Виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко розповів виданню NV Бізнес, чому відбулося здорожчання.

Читайте також: Подорожчання триває: в Україні зростає ціна на огірки

Він зазначив, що цінам на яйця притаманна виражена сезонність, адже на ринку значну частку займають домогосподарства, а саме понад 50%. Збільшення основних виробничих витрат, збитковість сектору в весняно-літній період, сезонний фактор — все це восени підштовхує ціни вгору.

«Найдешевші промислові яйця зазвичай у весняно-літній період», — сказав Карпенко.

За словами експерта, збільшення пропозиції від господарств та умови зберігання яєць у спеку вимагають високої оборотності продукції в торгівлі, і це змушує продавців знижувати відпускні ціни. З приходом осінніх холодів тенденція змінюється на протилежну і їхня вартість рухається вгору.

Карпенко підкреслив, що ціни зросли і на комбікорми.

«Лише з початку року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза — на 80%, шрот соняшниковий додав у ціні 60%», — пояснює Карпенко.

За словами експерта, майже вдвічі зросла вартість електроенергії для промислових споживачів. Також це стосується кормових добавок, ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів, які купляють переважно за кордоном, а отже за валюту. Збільшились і зарплати, логістичні витрати та додаткові витрати на альтернативні джерела енергозабезпечення.

Читайте також: В Україні можуть зрости ціни на м'ясо

Карпенко зауважив, що сезонне скорочення виробництва стосується лише приватних господарств, в осінній період воно скорочується на 30% порівняно з літніми місяцями, а взимку — до 50%.

«Промислове виробництво залишається стабільним», — сказав він.

За словами Карпенка, обсяги виробленої у цьому сегменті продукції повернулись на довоєнний рівень. Адже у 2022 році росіяни знищили деякі підприємства сектору.

«Після початку повномасштабного вторгнення було втрачено низку потужностей з виробництва яєць, яка оцінюється в 20% від загальнонаціонального виробництва в 2021 році», — пояснив він.

Експерт додав, що з того часу виробники поступово відновлювали та нарощування поголів'я курей.

«Наразі, за оцінками асоціації, промислове виробництво яєць досягло рівня середньомісячного виробництва в 2021 році», — йдеться у повідомленні.

Карпенко пояснив, що на формування цін впливає і попит кінцевих споживачів, який також може досить динамічно змінюватися. Він наголосив, що за його спостереженнями, споживчі ціни на яйця у вересні цього року були нижчими на 20% від торішніх у цей час, а жовтневі ціни – на 15% меншими порівняно із жовтнем 2023 року.

У пресслужбі АТБ зазначили, що здорожчання яєць восени – типова тенденція на тлі скорочення пропозиції. Але цього разу ціни злетіли стрімко – якоїсь миті вони додали відразу 10 грн і коштують вже 50-75 грн за десяток.

Така тенденція розпочалася у жовтні, і за місяць вартість яєць зросла на 60%.

«Виробники аргументують це підвищенням цін на корми, енергоносії та інше», — резюмували в АТБ.

Раніше перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький розповів, чи може ціна на картоплю зрости до 50 грн.