UA / RU
Підтримати ZN.ua

Середня заробітна плата в Україні сягнула історичного рекорду

Також Україна завершує 2021 рік з рекордним за всю історію доларовим ВВП. Чи час святкувати?

Вперше в історії незалежної України середня заробітна плата складає 550 доларів. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Уряду 29 грудня.

"Економічне зростання та підвищення доходів громадян в умовах коронакризи стало особливо важливим завданням цього року, і ми бачимо, що в цьому напрямку також є суттєвий прогрес", - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що вперше в історії незалежної України середня заробітна плата сягнула понад 550 доларів, за рік вона зросла більш як на 19%.

Також Україна завершує 2021 рік з рекордним за всю історію доларовим ВВП.

"Ми завершуємо 2021 рік з рекордним за всю історію доларовим ВВП - майже 200 млрд дол", - сказав Шмигаль.

Читайте також: Держборг знижується. Чи час святкувати?

Розгадка рекордного рівня середньої зарплати в Україні може виявитися простішою, ніж здається. Нагадаємо, у вересні Кабмін змінив механізм обчислення середньої зарплати. Після цього в середню зарплату почали враховувати премії та інші стимулюючі виплати, зокрема й за місяць.

При цьому, як відомо, наприклад на держслужбі, щомісячні премії можуть сягати 100-300%, як і усілякі надбавки мають градацію від мінімальних до 100-відсоткових. 

Щодо доларового ВВП, схожа історія вже відбувалася в Україні у 2012 році. Тоді НБУ попереджав Кабмін, що якщо гривня девальвує, обсяг номінального ВВП у доларовому вимірі автоматично знизиться, країна зубожіє.