UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ оголосила у розшук підсанкційного російського олігарха

Зазначається, що він зник 10 жовтня.

Служба безпеки України оголосила у розшук підсанкційного російського олігарха Міхаіла Фрідмана. Такий запис з'явився у базі розшуку Міністерства внутрішніх справ України.

На сайті зазначається, що дата зникнення Фрідмана 10 жовтня. Також вказується, що запобіжний захід до нього не застосовувався.

Читайте також: Активи «Київстар» та lifecell опинились під арештом через контроль російськими олігархами

Міхаіла Фрідмана розшукують через звинувачення за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені групою осіб за попередньою змовою). 

Нагадаємо, Служба безпеки України 5 вересня повідомила про підозру Фрідману, який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора.

Читайте також: Британський суд не дозволив Фрідману жити так, як до санкцій

За даними СБУ, Фрідман активно фінансує «Тульський патронний завод», який виробляє набої, та «Уральський оптико-механічний завод імені Яламова», де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів РФ. Для цього він використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп».

Перед цим, у серпні, Офіс генерального прокурора України повідомив про підозру Фрідману у створенні організованої злочинної групи та підробці документів, а також ухилення від сплати податків у справі про махінації із «Сенс банком» (колишній Альфа-банк).

Крім того США, у серпні додали до санкційного списку співвласників «Альфа-банку» Міхаіла Фрідмана та Пьотра Авена, які перебувають під санкціями ЄС з лютого 2022 року.