UA / RU
Підтримати ZN.ua

Санкції США можуть зупинити "Північний потік-2" навіть після його запуску - Вітренко

Найбільш дієвими санкції будуть проти європейських компаній.  

Найбільш відчутними проти російського газопроводу будуть санкції США, але зупинити газопровід «Північний потік-2» можна буде навіть після запуску. Про це заявив глава правління НАК "Нафтогазу" Юрій Вітренко в ефірі телеканалу "Дім".

"Санкції США - а це найбільш дієва зброя - зазвичай застосовуються не до проектів на стадії будівництва, а до працюючих компаній, до працюючого бізнесу. Тому ми віримо, що Америка, усвідомлюючи небезпеку, яка виходить від цього проекту для Європи, для всього вільного світу, все ж застосує дієві санкції, які дозволять зупинити цей проект ", - пояснив він.

За його словами, санкції будуть дієві проти європейських компаній. А ось російські компанії не бояться санкцій, поскільки працюють в РФ.

На його думку, санкції, зокрема, потрібно вводити проти Nord Stream 2 AG.

"Це швейцарська компанія, яка вже подала заявку на те, що вона буде оператором цього газопроводу. Санкції проти цієї компанії є дієвими, так як інші європейські компанії просто не захочуть з нею працювати. Банки не захочуть працювати з цією компанією, покупці газу або компанії, які будуть бронювати потужності на цьому газопроводі ", - зазначив Вітренко.

Читайте також: Нормандія, "Північний потік-2" та закон про олігархів: Зеленський розповів про переговори з Меркель

У вересні в Німеччині відбудуться вибори до Бундестагу, після чого в уряді, швидше за все, з'явиться чорно-зелена коаліція. Коаліцію християнських демократів і “зелених” у Києві розглядають як одну з найбільш сприятливих для України, чекаючи, зокрема, перезавантаження політики щодо “Північного потоку-2”. Докладніше читайте у статті Володимира Кравченка “Штурм Берлінської стіни” у ZN.UA.