UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексменеджер НБУ, який розповсюджував фейки про НБУ, "подався" на заступника голови

Раніше він відсудив у НБУ компенсацію в 1 млн

Звільнений зі скандалом у 2016 році колишній глава департаменту ліцензування Національного банку Олександр Завадецький претендує посаду заступника голови НБУ.

Про це свідчить подана нею 6 жовтня декларація на цю посаду.

Завадецький почав роботу в НБУ у 2015 році на посаді голови управління моніторингу пов'язаних з банками осіб, згодом перейшовши в департамент реєстраційних питань і ліцензування, з якого і був звільнений в жовтні 2016-го.

Після звільнення він вимагав в суді поновлення на посаді та компенсації за "вимушений прогул" в розмірі 1 млн гривень.

У суді Завадецький вказував на незаконність звільнення його з займаної посади ("на підставі особистих мотивів") і доцільність розслідування дій глави НБУ Валерія Гонтаревої і її заступників (які в той час працювали в статусі в.о.) - Катерини Рожкової і Романа Борисенка.

Відзначимо, що суд поновив його на посаді, однак через реорганізацію департаменту Завадецький реальних повноважень не отримав.

Також 2017-го Завадецький разом з Тарутою брав участь у фейковому слуханні по НБУ в підвалі Капітолію.

Тоді пресслужба Національного банку заявила, що Тарута за допомогою лобістів поширює в США неправдиву інформацію про Нацбанк.

Зараз Завадецький відкрито критикує заступницю голови НБУ - Катерину Рожкову на своїй сторінці в Facebook.

Згідно із законодавством правління НБУ складається з 6 чоловік, вакантних місць в правлінні регулятора зараз немає.

Нагадаємо, в понеділок Рада Нацбанку оголосив догану і висловила недовіру першому заступнику голови НБУ Катерині Рожкової і заступнику глави Дмитру Сологубу. Офіційна причина такого рішення - порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики співробітника, правил внутрішнього розпорядку для працівників і вимог КЗпП. Однак догану і недовіра є незаконними, оскільки у Ради НБУ немає на це повноважень. Причиною догани називають фразу Сологуба газеті Kyiv Post, що "довіру МВФ потрібно добувати".

Глава НБУ Кирило Шевченко, за чиїм поданням і було висловлено недовіру Рожкової і Сологубу і який голосував за це рішення, заявив ZN.UA що висловлювання контрастних поглядів різними членами однієї команди може нашкодити взаєморозумінню з міжнародними партнерами, особливо це актуально на тлі діалогу з МВФ, який веде зараз Україна.

Рожкова вважає винесення їй недовіри за спілкування зі ЗМІ тривожним сигналом для незалежності НБУ, однак Шевченко в інтерв'ю ZN.UA запевняє, що "це історія порушення внутрішніх процедур, а не політичного тиску".

Повна версія інтерв'ю Юлії Самаєвої з Кирилом Шевченком для читачів ZN.UA буде опублікована у четвер, 8 жовтня.