UA / RU
Підтримати ZN.ua

Роздрібні ціни на бензин в Україні ведуть себе так само, як і в Європі — експерти

У цілому ціну визначають три основні складові: закупівельна вартість нафтопродуктів, рівень податків та витрати операторів.

Всупереч міфу, роздрібні ціни на бензин в Україні ведуть себе так само, як і в Європі. Їхня структура відрізняється лише меншою часткою податків. Що ж стосується маржі заправника, то в нашій країні вона порівнянна з середньоєвропейською.

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть Сергій Сапегін, директор Науково-технічного центру "Психея", член Громадської ради при Міненерговугільпромі, канд. техн. наук, і Геннадій Рябцев, професор Національної академії державного управління при президентові України, член Громадської ради при Міненерговугільпромі.

На думку авторів, в цілому ціну визначають три основні складові: закупівельна вартість нафтопродуктів, рівень податків та витрати операторів. Якщо скористатися розрахунковою методикою Міненерговугільпрому, то частка податків в ціні складе 41%, в той час як закупівельна вартість - 39%. Витрати трейдерів на логістику і транспортування (з урахуванням втрат), а також умовно-постійні витрати АЗС оцінюються в 5 і 7%, відповідно.

"Таким чином, операторам "білого" ринку залишається тільки 8% торгової націнки (порівняйте з більш ніж 50% в українських супермаркетах!). Тому ні про які надприбутки трейдерів, що сплатили в казну всі податки, мова не йде, - відзначають експерти. - Інша справа ті, хто ці податки не платить. Щорічно бюджети усіх рівнів недоотримують мільярди гривень внаслідок некомпетентності чиновників і активного використання окремими трейдерами схем ухилення від сплати податків завдяки перенесенню, приховуванню або заниженню відповідної бази. Особливо поширені продаж спиртних сурогатів, відпуск нафтопродуктів без видачі фіскальних чеків та оптова торгівля за готівковий розрахунок без оформлення бухгалтерських документів. На жаль, влада, прикриваючись побажаннями громадськості, вважає, що краще чинити тиск на чесних платників, адже це, по-перше, легше і, по-друге, дозволяє лобіювати трейдерів нижнього цінового діапазону".

Детальніше про міфи і реальності ринків нафти і газу читайте у статті Сергія Сапегіна і Геннадія Рябцева "Світові ринки нафти і газу: ризики і можливості для України" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".