UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія продає крадене в ОРДЛО вугілля, змішуючи зі своїм – Клімкін

За попередніми даними, таку схему країна-окупант використовувала для продажу вугілля до Туреччини та Польщі.

Росія продає українське вугілля, незаконно видобуте не тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей, змішуючи його з тим, що видобувається на території РФ, повідомив голова МЗС України Павло Клімкін, виступаючи на брифінгу Львівського безпекового форуму. Таким чином вугілля з Донбасу могло опинитися в Туреччині та Польщі, пише УНН.

"У нас є інформація, що з російської сторони є маніпуляції із вугіллям з окупованих територій (України - ред.), яке вони змішують з російським вугіллям, щоб ми не могли це просто хімічно виявити, і потім воно йде до Туреччини", - зазначив Клімкін.

І додав, що наразі триває розслідування. "До речі, саме таке вугілля, у нас є обґрунтовані підозри, ішло до Польщі", - резюмував міністр.

Нагадаємо, 26 січня, США розширили список фізичних і юридичних осіб РФ та окупованих нею територій України, на яких поширюються санкції. У нього потрапили і 12 "чиновників" ОРДЛО, причетних до торгівлі краденим українським вугіллям.

Найбільш скандальним фігурантом у цьому списку був екс-"міністр доходів і зборів ДНР" Олександр Тимофєєв на прізвисько "Ташкент" (після вбивства в Донецьку ватажка "ДНР" Олександра Захарченка виїхав до РФ – ред.). В одному з інтерв'ю Тимофєєв хвалився тим, що "ДНР" нібито торгує з Китаєм, Італією, Іспанією та Францією.

У списку санкцій опинився й колишній заступник "міністра палива та енергетики ЛНР" Олександр Мельничук, який є організатором схеми поставок вугілля з окупованого Донбасу до країн Європейського союзу. Зокрема, через "прокладку" DonCoalTrade, зареєстровану в польському Катовіце.

У лютому група ІС повідомляла про те, що незаконно видобуте на тимчасово окупованій території Донбасу українське вугілля може також постачатися до Туреччини через морські порти окупованої РФ Абхазії.