UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські компанії зіштовхуються з дедалі більшими проблемами в платежах через санкції — Bloomberg

Спостерігаються труднощі при здійсненні транзакцій.

Російський диктатор Владімір Путін протистоїть спробам Заходу ізолювати його на міжнародному рівні та провів зустрічі з понад 20 світовими лідерами лише з травня. Російському бізнесу не так пощастило, пише Bloomberg.

Читайте також: США готують нові санкції проти Китаю за підтримку Росії

Нові обмеження США, запроваджені в червні для припинення підтримки війни РФ проти України, поставили місцеві банки в країнах, які торгують з Росією, під більший ризик так званих вторинних санкцій, дедалі частіше затримуючи або зриваючи платежі з такими країнами, як Китай і Туреччина. Це ускладнює, а іноді й унеможливлює транзакції, особливо з Китаєм, який, імовірно, є найважливішим економічним партнером РФ з початку повномасштабної війни 2022 року.

Хоча проблеми з виведенням прибутків з іншого ключового торгового партнера Росії, Індії, полегшилися, їх не вдалося вирішити остаточно, оскільки рупія не є повністю конвертованою, а транзакції через треті країни — витратні.

Ці труднощі загрожують порушити торгівлю Росії з економічними партнерами, на яких вона покладається після того, як Європейський Союз і США запровадили санкції, значно звузивши ділові зв'язки Росії. 

Торгівля з Китаєм і Туреччиною

Торгівля РФ із Китаєм у 2023 році сягнула рекордних 240 мільярдів доларів.

У червні США розширили параметри визначення того, чи запроваджувати вторинні санкції. Імпорт до Росії з Китаю знову почав зростати після того, як його обсяги впали, коли США спочатку пригрозили закордонним банкам санкціями в грудні, але нові параметри щодо запровадження обмежень загрожують серйозно ускладнити ситуацію.

У багатьох випадках транзакції з Китаєм можливі лише через агентів у колишніх радянських республіках. За цими угодами іноземна валюта, в тому числі юань, не потрапляє до Росії. Хоча китайські клієнти платять в юанях агентам у третіх країнах, експортери часто отримують рублі в Москві, водночас багато країн-посередників мають власні обмеження на рух валюти.

Розрахунки в криптовалюті через Гонконг також стають все більш популярними, але навіть у цих випадках росіяни змушені використовувати посередників у таких країнах, як Узбекистан або Казахстан. Російські компанії навіть намагалися використовувати бартерні угоди або валютні свопи з імпортерами в одних і тих же банках.

Звичайно, деякі експортери стверджують, що не мали проблем при здійсненні платежів, і принаймні один великий російський експортер енергоресурсів заявив, що його транзакція в юанях з Китаю цього місяця пройшла без проблем.

Хоча розрахунки з Пекіном становлять найбільшу проблему для Москви, росіяни зіштовхнулися зі схожими труднощами і в платежах із Туреччиною. Але ситуація там менш складна, оскільки лише деякі банки припинили операції з Росією. Торгівля з Туреччиною також здебільшого проходить у рублях. Частка турецького експорту в рублях зросла на 50% з січня по травень, свідчить статистика країни.

Індія 

У випадку з Індією тиск загрози санкцій на банки ускладнюється тим, що рупія не є повністю конвертованою. Оскільки торгівля між двома країнами різко зросла після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Москва накопичила в Індії мільярди доларів у рупіях.

Щоб дозволити РФ використовувати накопичені рупії, Резервний банк Індії в липні 2022 року розробив правила, згідно з якими кошти можна інвестувати в проекти або індійські цінні папери, а також використовувати для купівлі товарів і послуг у майбутньому. Росія зазвичай купує в Індії смартфони, хімікати й фармацевтичні препарати, продукти харчування, сільськогосподарські інструменти й текстиль.

Читайте також: Підсанкційний танкер “Совкомфлоту” РФ вирушив із нафтою до Китаю — Bloomberg

Резервний банк Індії підкреслив, що ці інвестиції будуть підпадати під дію керівних принципів і лімітів, вказуючи на те, що він не бажає встановлювати особливі правила для Росії. Високопоставлені індійські чиновники неодноразово повторювали, що Індія не зробить нічого, щоб порушило санкції Заходу.

Після роз'яснень Резервний банк Індії схвалив щонайменше 34 заявки від російських банків на відкриття рахунків в Індії — було відкрито щонайменше дев'ять спеціальних “востро” рахунків для сприяння торгівлі.

Нафта, основний російський експорт до Індії, здебільшого оплачується дирхамами Об'єднаних Арабських Еміратів, курс яких фіксований до долара США. Проте,  використовуються також долари та євро. Деякі приватні нафтопереробні заводи використовують юань. Російські виробники добрив і вугілля віддають перевагу конвертованій валюті й не торгують у рупіях.

Торгівля з Індією часто відбувається через проміжні країни, такі як ОАЕ, і в інших валютах, а не в рупіях, що робить торговельні операції витратними.

Ключовий виклик

“Проблема транскордонних платежів у 2024 році стала ключовим викликом для російського бізнесу. У переважній більшості випадків бізнес зіштовхується зі значними затримками при здійсненні платежів. Зараз вони в середньому становлять близько 10-16 днів”, - заявив аналітик компанії “Финам” Алєксандр Потавін.

За його словами, Банк Росії заохочує використання криптовалют, щоб обійти західні санкції та полегшити переказ валюти за кордон.

Питання платежів були головними на порядку денному під час нещодавніх зустрічей Путіна з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом та прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Хоча РФ зробила пропозиції щодо розробки альтернативних методів оплати, на їхнє впровадження знадобиться час.

Наслідки всього цього ще не відображені в статистиці експорту та імпорту, але звіт про економічну ситуацію в другому кварталі від російського Центрального банку РФ, опублікований 18 липня, висвітлює цю проблему. Згідно зі звітом, у другому кварталі імпорт впав, і хоча загальна вартість експорту зросла, фізичні обсяги скоротилися через обмеження з боку Заходу на російські метали.

За словами російських аналітиків, труднощі з платежами між країнами погіршують ситуацію, в першу чергу, з імпортом, а ситуація на споживчому ринку в Росії погіршується та буде погіршуватися.

Тому використовуються й методи, які раніше вважалися непопулярними, такі як свопи або криптовалюти. Без “нормальних платежів” за товари це означатиме “смерть” для країни, залежної від експорту та імпорту.

Читайте також: Прикордонні з Росією країни змушені самотужки боротися із порушенням санкцій, – глава МЗС Латвії

РФ стала світовим лідером з-поміж країн, проти яких запроваджені міжнародні санкції. Втім, лазівки, які дають змогу Росії їх обходити, і залишаються, і знаходяться. Про те, як працює російський “паралельний імпорт", завдяки якому РФ досі купує обладнання для виробництва зброї, розповідав Олександр Лємєнов.