UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни зможуть побачити через кордон в Харківській області "нове село України"

Подібні проєкти на першому етапі планується реалізувати у громадах, які розташовані вздовж лінії розмежування на Донбасі та на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом, щоб показати, шо "в Україні жити круто".

У прикордонному населеному пункті Козача Лопань, що в Дергачівському районі Харківської області, планують реалізувати черговий етап проєкту "Нове село", який має продемонструвати, як Україна змінюється на краще. Про це повідомляє пресслужба Харківської облдержадміністрації.

Козача Лопань, яка входить до складу Дергачівської територіальної громади, є одним із тих населених пунктів, які максимально наближені до державного кордону з Російською Федерацією.

"Розвиток територій, які є прикордонними з Російською Федерацією на Харківщині, є пріоритетним. Люди мають знати, що в Україні жити круто – і бачити зміни на краще не по телевізору, а своїми очима – у своїх населених пунктах. Саме тому для старту програми "Нове село" на Харківщині будемо розглядати Козачу Лопань", - розповів в.о. голови ОДА Олександр Скакун.

Наразі Харківською ОДА вивчається досвід Шульгинської територіальної громади на Луганщині, в якій цього року реалізували пілотний проєкт "Нове село".

Так, у Шульгинці, населення якої – приблизно 2000 осіб, є ЦНАП, де надають майже 100 видів адмінпослуг, і перший в Україні Центр культурних послуг, який створений за підтримки програми USAID. У центрі, зокрема, є велика тренінгова зона, яка трансформується у внутрішній кінотеатр, конференц-зала, працюють гуртики 3D-моделювання, комп’ютерної грамотності, є доступ до електронної бібліотеки. Також у розпорядженні жителів села - вся необхідна інфраструктура: відділення "Нової пошти", аптечний пункт, відділення поліції, магазин продовольчих товарів, сквер і дитячі майданчики.

У Шульгінку приїжджають і з інших громад і навіть регіонів. Загалом, інфраструктурними покращеннями мають змогу користуватися близько 4500 жителів всієї Шульгинської громади.

Пілотний проєкт реалізувався спільними зусиллями соціально відповідального бізнесу, зокрема компанії "Нова пошта", НАК "Нафтогаз України", міжнародних партнерів, таких як USAID та гуманітарні програми ПРООН, територіальної громади та Мінреінтеграції.

Подібні проєкти на першому етапі планується реалізувати у громадах, які розташовані вздовж лінії розмежування на Донбасі та на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом - в 11 сільських громадах Луганської області, 21 громаді Донецької області, 38 – на Херсонщині. А згодом – і по всій Україні.

Читайте також: Українське село визнали головним носієм культури бідності

Нагадаємо, у березні Президент Володимир Зеленський повідомив про 1600 інфраструктурних проєктів у кожне село. Програма поки що розрахована на 9-10 років. Половину, 500-600, планується реалізувати протягом найближчих трьох з половиною – чотирьох років.

За словами Президента, окремо для села також розробляються економічна програма, програма з розвитку АПК, пов’язана з малими фермерськими господарствами та їхньою підтримкою, програма розвитку тваринництва.

Чи не занадто сильно центр залазить в місцеве управління, адже аптека, пожежна частина та інше - зона відповідальності ОТГ? Для чого так наполегливо згуртовується місцеве самоврядування? Чим керується Київ, продовжуючи "кошмарити" мерів силовиками? Чому на фінансовій децентралізації в 2022 році можна поставити хрест? Навіщо громадам потрібні 80% прибуткового податку фізичних осіб (ПНФЛ) і на яких умовах? Про все це читайте в інтерв'ю виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана, з яким поговорила Інна Ведернікова.