UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія заявила про недоцільність продовження зернової угоди

У якості пробної кулі РФ запустила заяву заступника Лаврова Сергія Вершиніна.

Росія заявила про небажання продовжувати "зернову угоду". Таку заяву зробив представник МЗС РФ - заступник Лаврова Сергій Вершинін в інтерв'ю RTVI.

"Без відчутних результатів щодо реалізації Меморандуму Росія – ООН, насамперед щодо реального зняття санкційних обмежень із російського сільгоспекспорту, концепція Стамбульських "пакетних" домовленостей та просте продовження українського документа недоцільно", – заявив заступник глави МЗС РФ.

Крім того, він зазначив, що прогрес у просуванні російського сільгоспекспорту за угодою з ООН "добігає нуля", обмеження для Росії зберігаються і до них додаються нові.

Вершинін також нарікнув на те, що аміак досі не поставляється трубопроводом "Тольятті – Одеса", хоча це обговорювалося раніше.

Він додав, що нібито "аміакопровід, який прокачує за рік близько 2,5 млн. тонн сировини, достатньої для виробництва 7 млн. тонн добрив, щоб прогодувати 200 млн. людей, простоює тільки і виключно через позицію Києва".

Нагадаємо, навіть незважаючи на "зернову угоду", Росія всіляко блокує вивіз зерна з України. У січні 2023 року Україна експортувала на чверть менше агропродукції, ніж у грудні минулого року.

Загалом у рамках "зернової угоди" Україна експортувала 21 млн тонн сільськогосподарської продукції. 47% – це кукурудза, 29% – пшениця, 5% – соняшникова олія та шрот. А ще 14% – це решта сільськогосподарської продукції. Найбільше вантажів з України було доставлено до Китаю (4,2 млн. тонн), Іспанії (3,8 млн.), Туреччини (2,4 млн.), Нідерландів (1,2 млн.) та Єгипту (724,7 тис. тонн).