UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різке зниження податків у Великій Британії: ринок разом з курсом національної валюти стрімко падають

Банк Англії може піти на надзвичайні кроки, аби вгамувати ринковий хаос

Ринковий хаос у Великій Британії, який стався після заяви міністра фінансів Квасі Квартенга, викликав розмови про можливі надзвичайні дії Банку Англії, щоб заспокоїти паніку. Про це повідомляє Bloomberg.

"Оскільки в п’ятницю курс фунта стерлінгів впав, Банку Англії потрібно значно підвищити процентну ставку вже наступного тижня, щоб відновити довіру інвесторів", - вважає керівник глобального відділу досліджень валютних курсів Deutsche Bank AG Джордж Саравелос.

Банк Англії  на тлі паніки трейдерів підвищив ключову ставку на 120 базисних пунктів до 2,25%.

«Падіння фунта стерлінгів на валютних ринках говорить про те, що Банк Англії діятиме більш агресивно», — сказав Джордж Саравелос, додавши, що підвищення ставок між зустрічами правління банку для боротьби з інфляційною кризою може виглядати «панічним», але це цілком можливо в умовах потенційної валютної кризи.

Хоча під час пандемії та фінансової кризи спостерігалося екстрене зниження ставок, підвищення ставок поза нормальним графіком було б безпрецедентним з моменту здобуття банком незалежності.

Фунт впав нижче 1,11 долара США вперше з 1985 року, а трейдери скидають британські активи.

«Незвично для валюти розвиненого ринку слабшати в той же час, коли дохідність різко зростає», — сказав Джордж Саравелос. Він попередив, що британська валюта «в небезпеці» і припустив, що ринки сприймають британську економіку, як економіку, що розвивається.

Читайте також: WP: Ліз Трасс хоче бути новою Тетчер, але може стати більше схожою на Меркель

Як відомо, 23 вересня Міністр фінансів Великобританії Квазі Квартенг представив Палаті громад новий план уряду, що передбачає масштабне зниження податків з метою підтримати економіку країни.

Британський Мінфін планує скасувати заплановане підвищення податку на корпоративний прибуток до 25% з поточних 19% і відмовитися від збільшення обов'язкових страхових відрахувань на 1,25%.

Базову ставку прибуткового податку буде знижено до 19% з 20%, а максимальну ставку в 45% на доходи понад 150 тисяч фунтів буде скасовано. Очікується, що зміни почнуть діяти із 6 листопада.

Читайте також: Перше похолодання в Європі стане раннім випробуванням для континенту в енергокризі — Bloomberg

Нагадаємо, раніше Рада Європейського центрального банку вирішила вперше в історії підвищити три ключові процентні ставки на 75 базисних пунктів.