UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ризики для стабільності платіжного балансу: відплив капіталів та фінансування боргів

В 2021–2022 роках Україні потрібно буде виплатити понад 17 млрд дол. за держборгом.

Експерт Тетяна Богдан відзначає, що нині ключові ризики для стабільності платіжного балансу України пов’язані з масовим відпливом національного капіталу та ненадійністю джерел рефінансування боргів.

За даними НБУ, в 2021–2022 роках Україні потрібно буде виплатити понад 17 млрд дол. за державним і гарантованим державою боргом в іноземній валюті, не кажучи вже про боргові виплати приватних позичальників. Наведена величина є еквівалентною 60% поточного рівня міжнародних резервів України. Така ситуація свідчить про крихкий характер досягнутої макрофінансової стабільності в країні та про безальтернативність варіанта співпраці України з офіційними кредиторами.

На додачу аналіз фінансового рахунку за 2018–2020 роки чітко демонструє: лібералізація руху капіталу після запровадження норм Закону «Про валюту і валютні операції» призвела до колосального відпливу капіталу резидентів з України: приріст зовнішніх активів збільшився з 0,9 млрд дол. у 2018 році до 7 млрд у 2019-му і до 6,9 млрд дол. у 2020-му. Відплив капіталу запускав у дію процеси декапіталізації та фінансового виснаження економіки, що підривало перспективи економічного відродження країни.

Читайте також: Нацбанк підвищив облікову ставку на 1 відсотковий пункт

Детальніше про те, як змінився платіжний баланс України і до яких наслідків це може призвести читайте в тексті "Задзеркалля платіжного балансу".