UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рішення РНБО про підготовку до опалювального сезону Зеленський затвердив 17 жовтня. Документ був готовий з лютого

Графіки відключень вже складені, але не є публічними.

Рішення Ради нацбезпеки і оборони, що передбачає створення Плану заходів з відновлення об'єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору, президент своїм указом ввів у дію 17 жовтня. Про це пише Юлiя Самаєва, редакторка відділу економіки ZN.UA, в статті – «Лише 5% українців планують їхати з України на зимівлю, а як до холодів підготувалися інші громадяни та держава?».

Документ вимагає підготовки, в тому числі безпекової, до опалювального сезону у десятиденний строк та затвердження згаданого Плану у тримісячний строк, тобто десь до середини січня. Що заважало президентові до початку опалювального сезону, дати старт підготовці до нього  — загадка, за нашими даними, проєкт цього документа розробляли ще в лютому.

На щастя, сектор як міг готувався до опалювального сезону і без президентських вказівок. Графіки відключень допоки не публічні, але вже складені, бо це обов’язкова частина підготовки до будь-якої зими. Вони враховують можливі атаки на інфраструктуру, «тонкі» місця та різні сценарії реагування залежно від можливих втрат енергосистеми.

З хорошого — крім графіків, є і резервне обладнання, і способи його заміни за різних сценаріїв розвитку подій. Але гарантувати швидкість цих процесів ніхто не береться, бо практика, тим паче у наших умовах, суттєво відрізнятиметься від усіх можливих сценаріїв. Попри те, що загалом енергооб’єкти стали більш захищеними, цей захист дуже далекий як від ідеалу, так і від планів весни цього року.

Також, на жаль, не всі учасники ринку впоралися із дотриманням строків ремонтів обладнання, причому не так через неквапливість, як через значні обсяги робіт, але результату це не міняє, — частина потужностей вийде з ремонтів лише у листопаді-грудні. Відстають і темпи накопичення вугілля на складах. Нашою метою було 1,8 млн тонн, і до неї не вистачає ще близько 30%.

Тож напевно Володимирові Зеленському варто було трохи раніше середини жовтня згадати про важку зиму, яку має пережити країни.

З іншими матеріалами авторки можна ознайомитися за посиланням.