UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ продовжує заробляти на нафті шалені гроші: як посилити санкції - радник Офісу президента

Влада прагне розширити санкційну коаліцію з 40+ країн і переконати Індію та Китай виступити проти РФ.

Попри санкції Росія продовжує отримувати великі гроші за продаж нафти —  від 10 до 17 мільярдів щомісяця. Про це розповів радник керівника Офісу президента Владислав Власюк під час дискусійної панелі «Злочин і справедливість: як притягти до відповідальності агресора?», що відбулася в рамках спільного проєкту LB.ua і EFI Group «Нова країна».

Читайте також: Мін'юст США запровадив санкції проти осіб та компаній, які сприяють постачанню Росії зброї з КНДР

«Різниця в заробітку від експорту сирої нафти за лютий була 10 мільярдів, за березень — 17, за квітень — 17. Тобто плюс 7 мільярдів, тому що вони знову пристосувалися до нафтових санкцій. І ми про це говоримо, нас чують, побачимо», — говорить Владислав Власюк.

Читайте також: Світові ціни на нафту: які чинники впливають на ф'ючерси у квітні — Reuters

Він нагадав, що Росія — найбільший у світі експортер ресурсів. Зростання ВВП в РФ становить 2-3 %, і це ще з огляду на хорошу світову кон'юнктуру цін на нафту, зазначає радник очільника Офісу президента.

«Санкцій багато. Безпрецедентно багато. Жодна країна в світі не мала стільки санкцій. Навіть Північна Корея, Іран, які десятиліттями живуть під санкціями, в тому числі під санкціями ООН, що відрізняє російську ситуацію», - стверджує Владислав Власюк.

Читайте також: ГУР та СБУ дронами вразили низку військових об'єктів РФ в окупованому Криму та Краснодарському краї – ЗМІ

І тут же говорить про те, що українській владі складно збільшити число прибічників України у розповсюдженні та посиленні санкційного тиску на РФ.

«І це, до речі, для нас непроста історія. Тому що щоразу, коли ми намагаємось розширювати санкційну коаліцію з 40+ країн або хоча б переконати Індію не купувати російську нафту, а Китай — менше постачати мікроелектроніку, вони кажуть: «Ваші санкції — односторонні». Не ООН, а односторонні. А те що Рада безпеки ООН ніколи не накладе на Росію санкції, вони тактовно замовчують. І те, що 40+ країн дотримуються санкційних обмежень, що робить їх, на мій погляд, достатньо багатосторонніми, так само тактовно замовчують», — говорить Владислав Власюк.

Раніше ми писали про те, що яхта колишнього народного депутата Віктора Медведчука Royal Romance перейшла під прапор України та набула статусу українського судна.