UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ поступилася: Пакистан буде купувати російську нафту зі знижкою

Хоча поки невідомо, якою буде ціна.

РФ погодилася продавати нафту зі знижкою, заявив міністр нафти Пакистану Мусаддик Малік на брифінгу в Ісламабаді, повідомляє Reuters.

Крім того, РФ постачатиме зі знижкою до Пакистану бензин і дизельне паливо.

Водночас міністр не уточнив ціну і не сказав, чи враховуватиме вона обмеженню в 60 доларів за барель, яке було введене країнами G7 і ЄС.

Ісламабад також веде переговори з російськими приватними компаніями щодо імпорту зрідженого природного газу (ЗПГ). 

Агентство зазначає, що Пакистан не може закуповувати ЗПГ на міжнародному ринку, оскільки спотові ціни залишаються за межами його цінового діапазону, а постачання за довгостроковими угодами залишаються недостатніми для задоволення зростаючого попиту.

Чи є гроші у Пакистану?

Цікаво те, що місцеві ЗМІ повідомляють, що постачання нафти залишається незадовільними через труднощі з оплатою імпорту. Оскільки економіка Пакистану зіткнулася з кризою платіжного балансу. Валютних резервів, що становлять близько 7,5 млрд доларів, ледве вистачить на трохи більше місяця імпорту, також має місце дефіцит рахунку поточних операцій. При цьому нафта та енергоносії становлять найбільшу частину витрат на імпорт Пакистану.

Читайте також: Економічний HIMARS: почали діяти ембарго і стеля цін на російську нафту

Нагадаємо, що у ЄС погодили часткове нафтове ембарго для Росії та відключення «Сбербанку» від SWIFT. «Це охоплює відразу понад 2/3 імпорту нафти з Росії, скорочуючи величезне джерело фінансування для її військової машини. Максимальний тиск на Росію з метою припинення війни», - заявив голова Європейської ради Шарль Мішель.