Власники ресторанного бізнесу в РФ серед головних проблем, що виникли через санкції проти Росії, назвали складнощі в домовленостях про постачання продуктів з російськими фермерами, нестачу овочів, зелені та риби. Про це пишуть РосЗМІ.
Омбудсмен у сфері ресторанного ринку Москви Сергій Миронов зазначив, що у галузі спостерігаються проблеми з імпортозаміщенням.
"Ресторанам сьогодні, банально, не вистачає тих самих овочів і салатів. У нас не вистачає теплиць для їхнього вирощування. Ми до кінця не розвинули теплиці, і не створили в сільському господарстві цю нішу", - сказав омбудсмен.
Миронов також зазначив, що російські ресторатори відчувають брак риби.
"М'ясо ми виробляємо у величезній кількості, курка у нас є, свинина теж, а риба? Росія оточена морями та океанами, у нас стільки риби має бути, скільки немає ні в кого. Але ми купуємо чилійського лосося, турецького сибаса та дорада", - сказав він.
"У нас є мінтай, тріска, палтус, а лососевих немає взагалі, хіба що переморожена горбуша. Тому що ми не думали над імпортозаміщенням. У нас на Далекому Сході ловиться найкраща риба у світі - чавича, дикий лосось, нерка, кижуч. Але 100 % чавичі скуповують азіатські партнери, туди ж іде вся велика нерка, великий кижуч, а дрібна риба залишається на локальний ринок», - додав Миронов.
Як писало ZN.UA, настільки масштабних санкцій, як проти Росії, світ ще не бачив. Їхній вплив на російську економіку буде нищівним, навіть незважаючи на те, що росіяни явно готувалися і до війни, і до санкційних обмежень. Про це докладно читайте у матеріалі Юлії Самаєвої, редактора економіки – "Як санкції проти Росії змінять світ".