Згідно даних статистичної звітності, зостанніх 20 років найуспішнішим для молочної галузі був 1990-й. Тоді Україна надоїла 24,5 млн тонн молока, із яких 18,6 млн переробила.
У 1990 році у сільгосппідприємствах було 6 млн 191 тис. корів, а в населення - лише 2 млн 187 тис. Нині у всіх категоріях господарств залишилось 2 млн 757 тис. Причому в агроформуваннях поголів’я скоротилося в 10 разів, а в населення - залишилося майже незмінним.
Офіційна статистика свідчить, що у 1990 році «подвірні» корови дали 5,8 млн тонн молока, а у 2009-му - вже 9,4 млн, при тому, що поголів’я не змінилося.
За даними ж аналітиків Союзу молочних підприємств України селянські корови, як і у 1990 році, дійсно, надоїли 5 млн 800 тис. тонн молока. Плюс 2 млн 200 тис. тонн - удій сільгосппідприємств. Таким чином, реальні дані відрізняються від статистичних на 3 млн 700 тис. тонн.
За даними офіційної статистики, у 2009 році із надоєних 11,7 млн тонн на переробку надійшло лише 4,7 млн. Тобто, 7 млн тонн залишилося на подвір’ях. Реалізовували їх за трьома адресами: внутрішнє споживання, випоювання поросят, телят і продаж на базарі. З цих цифр випливає, що третина громадян України, котра мешкає у сільській місцевості, випиває і з’їдає молочних продуктів більше, ніж 30 млн жителів міст.
За даними Союзу молочних підприємств, загальний фонд споживання молочних продуктів, включаючи імпорт, становить 6 млн 840 тис. тонн або 152 кг на кожного українця. Офіційна ж статистика стверджує, що 213-215 кг. При цьому науково обґрунтована фізіологічна норма складає 380 кг.
Детальніше читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у статті Володимира Чопенка «Молочні ріки з відкотними берегами».