UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реалізація проекту "Канал Стамбул" може обмежити до мінімуму присутність в Чорному морі кораблів НАТО

Статус проекту ще на етапі обговорення.

Поки статус "Каналу Стамбул" остаточно не визначено. Але, судячи із заяв влади Туреччини, реалізація цього проекту може обмежити до мінімуму присутність в басейні Чорного моря кораблів НАТО. Про це у своїй статті для ZN.UA пише Євгенія Габер, заступник директора Дипломатичної академії України ім. Г. Удовенко, кандидат політичних наук.

"Набагато складніше розібратися із застосуванням обмежень Монтре на клас і термін перебування в Чорному морі військових кораблів нечорноморських країн, які потраплять у нього через нову "точку входу", оминувши Босфор... За словами президента, "Канал працюватиме як водна артерія Туреччини", а тому він "не має жодного зв'язку з режимом Монтре". Якщо справді так, це може означати кардинальні зміни в майже столітній практиці Турецької Республіки розглядати конвенцію Монтре як непорушний принцип регіональної політики, що дозволяє обмежити до мінімуму присутність у басейні Чорного моря НАТОвських кораблів", - пише автор.

Детальніше про проект читайте в статті Євгенії Габер, заступника директора Дипломатичної академії України ім. Г. Удовенка, кандидата політичних наук "Підводні камені "Нового Босфору".