UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рахункова плата: У I півріччі витрати бюджету не виконані на 44 млрд

Не виконано програми МОЗ та Міноборони.

Видатки загального фонду держбюджету за перше півріччя 2021 року менший запланованих на 44,3 млрд грн, тобто на 7,3%.

Був не виконаний план видатків за програмами Міністерства охорони здоров'я, Міноборони, Мінсоцполітики та Мінагрополітики, повідомляє пресслужба Рахункової палати.

Згідно із заявою голови Рахункової палати Валерія Пацкана, на 8,4 млрд грн, або 10%, не виконано план витрат МОЗ. Зокрема 3,4 млрд грн не витрачені на реалізацію програм держгарантій медичного обслуговування населення і 1,4 млрд грн - на проведення вакцинації.

На 4,3 млрд грн (7,9%) менше, ніж заплановано виконані витрати Міноборони: 1,9 млрд грн - на забезпечення діяльності ЗСУ, підготовку кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їх сімей, ветеранів війни, а також 1,8 млрд грн - на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів і обладнання.

Виконано план витрат Мінсоцполітики на 3,3 млрд грн (1,9%), з яких 1,6 млрд грн - на виплату деяких видів допомоги, компенсацій, грошової допомоги та оплату послуг окремим категоріям населення, і Мінагрополітики - на 1,1 млрд грн (51%), з них майже 816 млн грн - на фінансову підтримку сільськогосподарських товаровиробників.

"Спостерігається позитивна тенденція з виконанням плану доходів за перше півріччя. За цей час він перевиконаний майже на 5% - 23,7 млрд грн. Найбільше перевиконано план ПДВ з урахуванням бюджетного відшкодування - на 12,7 млрд грн; податку на прибуток підприємств - на 8,2 млрд грн; акцизу з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) - на 4,4 млрд грн ", - заявив Пацкан.

Читайте також: Мінус 6,5 млн грн у держбюджеті: ДБР повідомило про підозру митнику за таємний пропуск нафтопродуктів

На 3 млрд грн не виконано план акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів, а на 0,4 млрд грн - податку та збору на доходи фізичних осіб.

При цьому не виконується і план державних запозичень: за перше півріччя до загального фонду держбюджету отримано на 78,7 млрд грн менше, ніж заплановано - 260 млрд грн. Державних зовнішніх запозичень - на 63% менше плану, тоді як від розміщення облігацій внутрішніх державних позик надійшли всі 100% плану - 213 млрд грн.

Від приватизації державного майна надійшло 1 млрд грн, що менше плану на 8,4 млрд грн (89%).

За оперативними даними Державної казначейської служби, за січень - червень 2021 року видатки по загальному фонду державного бюджету склали 558,4 млрд грн, або 92,6% від розпису звітного періоду. Фінансування соціальних видатків, видатків на оборону, на обслуговування боргу та субвенції, дотації місцевим бюджетам здійснювалося в повному обсязі відповідно до розпису на підставі платіжних доручень.

Раніше Міністерство фінансів підтвердило, що Україна отримала позики на $350 млн від Світового банку (СБ) для реалізації системного проєкту "Перша позика на політику розвитку в сфері економічного відновлення", повідомила пресслужба Мінфіну.

Також за перше півріччя 2021 року держбюджет України звели з дефіцитом в 50 млрд грн, хоча за надходженнями до загального фонду план перевиконали на 4,9%. Про це повідомляє Міністерство фінансів з посиланням на дані Держказначейства