UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада збільшила кількість держорганів, які можуть проводити обшуки: нові права АМКУ

АМКУ наділили функціями органу досудового розслідування.

Верховна Рада сьогодні, 9 серпня, ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України", яким дозволила АМКУ проводити обшуки.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту, метою його ухвалення є проведення реформи законодавства про захист економічної конкуренції та вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету, відповідно до вимог Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Однак закон значно розширює повноваження АМКУ, наділяючи його функціями органів досудового розслідування.

Так, на підставі судового рішення господарського суду АМКУ під час проведення перевірок зможе отримувати безперешкодний доступ до приміщень підприємств, установ та організацій, до місць зберігання інформації, що перебуває у володінні та/або користуванні суб'єктів господарювання, об’єднань, органів влади, органів місцевого самоврядування (комп’ютерів, серверів, сейфів тощо).

АМКУ зможе копіювати та/або одержувати копії такої інформації, накладати арешт або вилучати предмети чи інші носії інформації, документи, у тому числі їх оригінали, опломбовувати (опечатувати) приміщення.

Хоча депутати дещо змінили законопроєкт до другого читання та видалили деякі норми. Зокрема, щодо права АМКУ на підставі рішення господарського суду перевіряти місця проживання та інші володіння фізичних осіб, ця норма залишається лише для юридичних осіб. 

Читайте також: Антимонопольний комітет на мільйони оштрафував підприємство за "несправжнє масло"

Як писало ZN.UA, з 2019 року АМКУ хронічно забуває складати будь-які плани роботи, відповідно, звітувати їм дуже просто. Про це читайте у матеріалі Віктора Конева «Антимонопольний комітет під мікроскопом. Не все побачене вам сподобається».