UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила закон про податки "Дія City"

Умови "Дія City" діятимуть 25 років і мають стимулювати інвестиції в ІТ-галузь.

Рада у другому читанні та загалом ухвалила законопроект №5376, який покликаний регулювати податкові умови спеціального режиму Дія City. За документ на засіданні сьогодні, 14 грудня, проголосували 285 депутатів.

Зазначимо, що законом запроваджуються особливі умови оподаткування компаній-резидентів Дія City, доходів їхніх працівників та залучених гіг-фахівців. Вони зможуть на власний розсуд вибирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал у розмірі 9% або податок на прибуток (18%).

Умови Дія City діятимуть 25 років і будуть поширені на всіх працівників компаній-резидентів.

Щоб залучити інвестиції в IT- галузь будуть звільнені від оподаткування доходи фізосіб у вигляді дивідендів, нарахованих компанією-резидентом, за умови їхньої виплати не частіше ніж один раз на два роки, щоб стимулювати компанії реінвестувати кошти.

Також діятиме податкова знижка для фізосіб при купівлі частки в компанії-стартапі, яка є резидентом Дія City.

Для працівників та гіг-фахівців резидентів Дія City діятимуть ставки оподаткування: ПДФО – 5%, ЄСВ – 22% від мінімальної зарплати, військовий збір – 1,5% (від зарплати працівника або винагороди гіг-працівника). Якщо фахівець отримує понад EUR240 тис. на рік, то весь дохід вище за цей ліміт обкладатиметься податком на 18% ПДФО.

Оподаткування ФОП, які співпрацюватимуть з резидентами спецрежиму, залишатиметься на рівні ставок, що діють на сьогодні.

Крім того, закон встановлює перехідний період із ФОП-моделі на гіг-контракти та трудові контракти. З 2024 року витрати компаній-резидентів на платників єдиного податку (включно з ФОП 3 групи) не повинні перевищувати 50%, а з 2025 року – 20%. До цього часу - жодних обмежень.

Водночас резиденти, які сплачуватимуть податок на прибуток та чий річний дохід не перевищує 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без обмежень на весь час їхнього резидентства.

Суми понад ліміт для платників податку на виведений капітал обкладатимуться податком у розмірі 9%. Платники податку на прибуток усі витрати на ФОП, що перевищують дозволені 20%, повинні включати до фінансового результату.

Водночас компанії-резиденти, які сплачуватимуть податок на прибуток з річним доходом не більше 40 млн грн, співпрацюватимуть із ФОП без обмежень на весь час резидентства.

Читайте також: Apple може стати першою компанією США вартістю 3 трильйони доларів

Раніше повідомлялося, що кількість айтішників в Україні за рік збільшилася на 50 тисяч людей.

Нагадаємо, що   за три квартали 2021 року експорт IT-послуг з України зріс   на 35%, виручка бізнесу від IT-експорту за цей час склала $4,84 млрд.

Україна посіла перше місце у Європі за кількістю IT-фахівців . Крім того, кількість IT-фахівців в Україні є не просто найбільшою, а й зростаючою в Європі.