UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила перезавантаження митниці  

Законопроєкт передбачає прозорий конкурс на голову Державної митної служби і його політичну незалежність.

Верховна Рада України на засіданні 17 вересня  прийняла в цілому законопроєкт №6490д «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо встановлення особливостей проходження служби в митних органах та проведення атестації посадових осіб митних органів», який передбачає перезавантаження митниці у цілому. Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, за ініціативу проголосували 260 депутатів.

«Це є маяком МВФ, Світового банку та США. І всіх бізнес асоціацій. І громадськості. Але найголовніше – це найкраще що можна було з нашого боку зробити для збільшення надходжень у Бюджет», - емоційно висловився Железняк.

За основу законопроєкт прийняли ще в квітні 2023 року. Відповідно до супроводжуючих документів, законопроєкт змінює процедуру конкурсного відбору на посаду голови Держмитслужби на основі конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро.

Читайте також: Доходи держбюджету України: податкова та митниця знову розчарували Мінфін

Також законопроєкт передбачає щорічний зовнішній аудит митниці. Негативний висновок аудиту може бути  підставою для звільнення керівника.

Протягом року після обрання нового керівника має відбутись  переатестація всіх працівників митної служби.  У разі  неуспішної  переатестації працівника звільнятимуть.

Водночас закон передбачає збільшення зарплати для працівників митної служби.

Реформування митниці — одне з основних зобов'язань України перед ЄС як з погляду євроінтеграції, так і для отримання грошей за програмою Ukrainе Facility. Віктор Конев у тексті «Тернистий шлях української митниці до ЄС» аналізував прогрес цієї реформи та обсяг робіт, які ми ще маємо виконати.