UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада продовжила мораторій на перевірки бізнесу до кінця 2017 року

Заборона не поширюється на дуже значний перелік видів бізнесу.

Верховна Рада продовжила до 31 грудня 2017 року мораторій на планові перевірки бізнесу Законопроект №3153 підтримали 235 народних депутатів.

Документ забороняє для більшої частини органів держнагляду можливість планових перевірок, але не обмежує можливість позапланових перевірок, для яких передбачаються чотири підстави, у тому числі за рішенням суду, за заявою суб'єкта господарювання у разі настання аварії, за обґрунтованим зверненням фізичної особи та погодженням компетентного органу Державної регуляторної служби (ДРС). При цьому узгодження ДРС займає п'ять днів.

У той же час, згідно із законом, його дія не поширюється на відносини, що виникають при проведенні перевірок органами держрегулювання діяльності в сферах енергетики і комунальних послуг, ринку цінних паперів, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, у сферах податкової політики, державної митної справи, фінансового контролю, експортного контролю, безпеки використання ядерної енергії, цивільної авіації та використання повітряного простору України, державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, перевірок Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, Національним банком України, Антимонопольним комітетом України.

В Україні з осені 2014 року діє запроваджений урядом мораторій на перевірки діяльності всіх суб'єктів підприємницької діяльності, крім перевірок, проведених Держфінінспекцією та Державної фіскальної службою (ДФС). Перевірки можуть здійснюватися тільки з дозволу або на прохання самої компанії.