UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путіна готові підтримувати лише за їжу: рівень схвалення диктатора у світі впав до мінімуму - Gallup

Всупереч деяким враженням, США та їхні союзники не єдині, кого хвилює вторгнення Росії в Україну. 

Єдиний регіон у світі, де кількість тих, хто підтримує Путіна та його дії, залишилася вищою, ніж кількість тих, хто не підтримує, – країни Африки на південь від Сахари, які залежать від продовольства з Росії. Про це повідомляє американський інститут суспільної думки Gallup.

Читайте також: Мінекономіки України: "Зернова угода" під загрозою зриву

"Всупереч деяким враженням, США та їхні союзники не єдині, кого хвилює вторгнення Росії в Україну в 2022 році. Опитування Gallup у 137 країнах показують, що імідж Росії постраждав у всьому світі з початку війни в Україні. Вперше в історії Gallup з відстеження рейтингів світових лідерів більшість країн світу не схвалює керівництво Росії", - зазначають дослідники.

Дослідження показало наступні тенденції:

"Це безумовно, найвища точка в тенденціях, які фіксував Gallup, починаючи з 2007 року", - зазначають дослідники.

"Ця цифра неухильно знижувалася в останні роки, досягнувши нового мінімуму в 18% у 2022 році, що свідчить про те, що дії Росії залишили менше місця для нейтральних почуттів щодо керівництва країни", - йдеться в дослідженні.

Сплески несхвалення більш ніж на 40 пунктів також загострилися на Тайвані (з 26% до 72%) та Румунії (з 37% до 79%). У кожному з цих випадків війна в Україні була основною причиною, яка викликала опозицію до російського керівництва серед багатьох тих, хто раніше ставився до нього неоднозначно. Відсоток тих, хто сказав, що вони "не знають", різко впав у всіх групах населення.

Читайте також: G7 закликає до продовження, повної імплементації та розширення зернової угоди – Reuters

"Багато країн Африки на південь від Сахари вразливі до кризи продовольчої безпеки, яка виникла в результаті затяжного конфлікту. Схвалення керівництва Росії в регіоні дійсно впало з медіани 45% у 2021 році до 35% у 2022 році; однак Африка на південь від Сахари був єдиним регіоном, в якому середнє несхвалення, 32%, не перевищило медіану схвалення торік", - наголошує Gallup.

"Велика, багата нафтою держава Центральної Азії традиційно була тісно пов'язана з Кремлем. Однак президент Касим-Жомарт Токаєв приєднався до західних санкцій проти Росії та направив гуманітарну допомогу в Україну. Настрої серед казахстанського народу наслідували його приклад: схвалення російського керівництва впало з 55% у 2021 році до 29% у 2022 році, тоді як несхвалення зросло з 20% до 50%", - йдеться в дослідженні.

Нагадаємо, чорноморська зернова ініціатива, яка дозволяє Україні експортувати зерно через порти у Чорному морі, перебуває в "критичному стані" через дії Росії. Зокрема, росіяни порушили умови Чорноморської зернової ініціативи.  Та вирішили в односторонньому порядку змінити плани українських портів.

Росія прагне не виконувати положення угоди і вже кілька місяців свідомо гальмує процес перевірки. В лютому заступник глави МЗС РФ Сєргєй Вершинін заявляв, що  Росія вважає «недоцільним» продовжувати дію зернової угоди. Минулого місяця Росія заявила, що продовжить угоду лише на 60 днів замість передбаченого домовленостями 120-денного періоду.