UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прозорості стало більше: в міських та обласних радах розповіли про відкритість інформації щодо власних рішень

В Україні відбулася реформа децентралізації, але бракує єдиної політики щодо оприлюднення результатів своєї роботи та процесу ухвалення рішень. 

В Україні покращилася ситуація з відкритістю інформації міських та обласних рад, повідомив Рух ЧЕСНО, оприлюднивши дані свого дослідження. Наразі показники відкритості є досить високими.

Читайте також: Харчування для ЗСУ: в ДОТ скаржаться на провокації, що можуть спричинити «згортання реформи»

«Найменший рівень відкритості без обґрунтування прогалин має Запорізька міськрада, натомість Київська облрада пояснює низьку оцінку відкритості хакерською атакою на свій сайт. У Херсонській міськраді через тимчасову окупацію засідання взагалі не скликаються, а Запорізька облрада протягом усього 2023 року не змогла розпочати засідання через відсутність кворуму», - відначають у Русі ЧЕСНО цікаві деталі зі свого дослідження.

У 2023 році низький бал відкритості отримала лише одна міськрада — Запорізька.

«На жаль, цей показник не покращується протягом останніх двох років, що було зафіксовано у попередніх хвилях дослідження. Рада не публікує розпорядження про скликання сесії, порядки денні, проєкти рішень, протоколи та не транслює засідання. Очолює раду в. о. голови — секретар ради Анатолій Куртєв («Слуга народу»)», - зауважили у русі «ЧЕСНО».

Читайте також: Жоден із законопроєктів про реформу БЕБ не відповідає вимогам партнерів – Малюська

Якщо обов’язку публікувати документи та звіти про діяльність ради чітко дотримуються, то з доступом громадян до засідань є відмінності. Низка рад запровадила вимогу попередньої реєстрації та перевірки документів. Натомість ради, що  наближені до лінії бойового зіткнення, проводять засідання в онлайн-режимі. Наприклад, Дніпровська міська рада, яку очолює Борис Філатов («Пропозиція»), повідомила, що проводить розгляд частини питань у закритому режимі.

Найбільше зростання відкритості показала Полтавська міськрада, в. о. голови якої нещодавно стала Катерина Ямщикова («Слуга народу») - там прозвітували про відкриття усіх розділів.

Загалом одразу 15 рад отримали найвищий бал за методологією Руху ЧЕСНО. Критеріями оцінювання стали 11 маркерних питань, серед яких наявність анонсів про проведення сесій та засідань комітетів, публікація порядків денних, проєктів рішень, протоколів та відеозаписів засідань.

Раніше ми писали про те, що Україна очікує представлення від Європейської комісія переговорної рамки щодо вступу країни до Європейського Союзу не пізніше 12 березня, заявила віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час розмови у кулуарах на міжнародній платформі «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової поразки».