Стимулювання переробки - один із способів грамотно підтримати аграрну галузь у важкий період, - вважає колишній в. о. міністра аграрної політики Максим Мартинюк. Це тренд, про який говорять уже років десять і в рамках якого досягнуті певні успіхи. Часто під переробкою передбачають лінійну тезу "продавати не пшеницю, а макарони", але насправді, якщо сприймати АПК як цілісну систему, то сектор тваринництва вже є виробництвом 2.0, споживаючи і переробляючи продукцію рослинництва. Безумовно, глибину переробки можна і потрібно збільшувати, в тому числі через архітектуру програм державної підтримки, шляхом запровадження пільг для переробників і надання цільових доступних позик.
Важливим тут є і державне сприяння в пошуку нових ринків. Зовнішня кон'юнктура попиту швидко змінюється і вимагає такої ж швидкості трансформації пропозиції. Виробники і самі пильно стежать за торговими трендами, але на рівні торгових місій і посольств така робота більш ефективна і дозволяє комплексно просувати продукцію made in Ukraine. Крім того, наслідки пандемії, швидше за все, активізують міжнародну гуманітарну діяльність у сфері продовольчої безпеки, і українські сільгоспвиробники можуть стати активними учасниками таких тендерів.
Про ці та інші способи підтримати аграріїв читайте в тексті Максима Мартинюка ZN.UA - "Чергу за порятунком".