UA / RU
Підтримати ZN.ua

Продовольча інфляція у британських магазинах досягла рекордного рівня – Bloomberg

Ціни на продукти харчування в британських магазинах минулого місяця підскочили до рекордно високого рівня і роздрібні торговці попереджають, що ціни продовжать зростання.

Британський консорціум роздрібної торгівлі (BRC) заявив у середу, що продовольча інфляція "сильно прискорилася" до 13,3% у грудні з 12,4% попереднього місяця, що є рекордно високим показником, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Bloomberg: Названо 10 тенденцій, які будуть визначальними в 2023 році

Покупці витратили понад 12 мільярдів зайвих фунтів стерлінгів (14 мільярдів доларів) через зростання цін. Тим часом обсяги продажів знизилися на 1% порівняно із груднем 2021 року, але інфляція збільшила розмір прибутків продавців.

Читайте також: У НБУ попереджають про здорожчання ряду товарів та послуг

"2023 буде ще одним важким роком для споживачів і підприємств, оскільки інфляція не показує ознак зниження", - сказала виконавчий директор BRC Хелен Дікінсон. Вона зазначила, що війна в Україні продовжує чинити тиск, підвищуючи вартість кормів для тварин, добрив та енергії.

Вартість свіжих продуктів харчування зросла на 15% порівняно з попереднім роком, що також є рекордним показником для BRC порівняно з 14,3% у листопаді.

Проте BRC повідомив, що загальна інфляція у магазинах Великобританії знизилася у грудні, що стало першим зниженням більш як за рік. Загальне зростання цін у магазинах сповільнилося до 7,3%, що трохи нижче за рекордний показник листопада — 7,4%.

Вирівнювання цін загалом було викликано тим, що роздрібні торговці знижували ціну напередодні Різдва, щоб позбутися надлишкових запасів.

Читайте також: Через війну Росії в Україні обвалилася вартість світового капіталу вперше за 50 років – Reuters

BRC поспішив попередити, що зниження цін не означає припинення спіралеподібної інфляції і що роздрібним торговцям, можливо, доведеться ще більше підняти ціни з квітня, коли закінчиться термін дії урядової підтримки рахунків за електроенергію.

Як повідомлялося, Британія має намір збільшити витрати на оборону, щоб уникнути скорочення оборонного бюджету на тлі інфляції. Казначейство прийняло аргумент, що бюджет Міністерства оборони не повинен падати щодо інфляції, доки в Україні триває війна.

В Україні середні ціни на продукти харчування у листопаді 2022 року порівняно із груднем 2021 року збільшились на 33,5%. При цьому інфляція за цей час нижча за рівень подорожчання — 25,7%, свідчать дані Державної служби статистики.