UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: що робити, якщо не вистачає стажу

Іноді майбутньому пенсіонеру може не вистачити кількох місяців.

У 2023 році для того, щоб вийти на пенсію за віком потрібно накопичити не менше 30 років страхового стажу. Іноді виникають ситуації, коли майбутньому пенсіонеру не вистачає кількох років стажу.

Читайте також: Страховий стаж: чи включають до нього період навчання у виші

В Telegram-каналі Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області розповіли, як діяти у такій ситуації.

Там нагадали, що вік виходу на пенсію за віком - в 60, або 63, або 65 років - в Україні визначає тривалість набутого особою страхового стажу. У 2023 році право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років виникає за наявності в людини 30 років страхового стажу. Якщо ж у 60-річному віці необхідного страхового стажу не набуто, то право на пенсію виникне при досягненні більш пізнього віку.

Проте якщо не вистачає лише кількох місяців, вийти на пенсію можна і до досягнення 63-річного віку за умов:

Після набуття 30 років страхового стажу така особа може звернутись за призначенням пенсії. Якщо особі в 2023 році виповнилося 60 років, а 30 років страхового стажу вона набуде пізніше (в 2024, 2025 році), то за призначенням пенсії вона має право звернутися з моменту набуття вищезазначеного розміру страхового стажу, оскільки тривалість необхідного страхового стажу визначається на час досягнення пенсійного віку.

Нагадаємо, у яких випадках до страхового стажу неповний місяць роботи можуть зарахувати, як повний. Відповідно до частини третьої статті 24 закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж в Україні обчислюється в місяцях.