UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: як зміняться вимоги до стажу у 2024

Кожного року кількість необхідних років стажу зростає.

Щороку в Україні збільшується мінімальна кількість років стажу, необхідного для призначення пенсії за віком. Видання «На пенсії» розповіло, хто може вийти на пенсію у 2024 році.

Читайте також: Пенсія за віком: кому її можуть призначити на пільгових умовах

У 2024 році на українців традиційно чекає збільшення вимог до кількості страхового стажу. Так, якщо зараз потрібно мати від 30 років, то вийти на пенсію у 60 років у 2024 зможуть лише ті українці, які накопичили не менше 31 року. Інакше доведеться чекати до 63 чи навіть 65 років.

Скільки потрібно стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років

Ситуація з вимогами щодо виходу на пенсію у 60 років така:

Скільки потрібно стажу, щоб вийти на пенсію у 63 роки

Для виходу на пенсію у 63 роки вимоги такі:

Скільки потрібно стажу, щоб вийти на пенсію у 65 років

Для виходу на пенсію у 65 років:

Якщо у 65 років людина не має страхового стажу 15-20 років, то вона також не має права на пенсійні виплати. Такій людині призначається соціальна допомога. Її розмір становить різницю між прожитковим мінімумом для людей, які втратили працездатність нині та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні півроку.

Нагадаємо, чи можуть людині призначити пенсію, якщо трудова книжка втрачена, а є лише її нотаріально завірена копія. Під час переїзду люди можуть загубити важливі документи, в томи числі і трудову книжку.