UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення пенсії: чи буде враховано в заробіток виплачену допомогу на оздоровлення

Пояснення дали у ПФУ.

Незважаючи на війну та економічні труднощі, українці продовжують отримувати пенсії та звертатися за їх призначенням. В Telegram-каналі Пенсійного фонду України пояснили, чи буде врахована при її обчисленні допомога на оздоровлення.

Читайте також: Пенсія за вислугу років: чи буде її отримувати пенсіонер, який знову вийшов на роботу

Там запевнили, що таку допомогу буде враховано. Згідно зі статтею 41 Закону України від 09.07.2003 № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в заробітну плату (дохід) для обчислення пенсії враховуються суми виплат, отримуваних застрахованою особою після набрання чинності цим Законом (01.01.2004), з яких було фактично нараховано (обчислено) та сплачено страхові внески.

Суми виплат (доходу) враховуються в межах встановленої законодавством максимальної величини заробітної плати, з якої сплачуються внески: 15 мінімальних заробітних плат. Станом на 2023 рік ця величина становить 100 500 грн (15 х 6 700 грн).

Нагадаємо, в Україні пенсійний вік залежить від страхового стажу, який має людина, але кожного року він збільшується. Нагадаємо, які документи потрібно зібрати для оформлення пенсії за віком.