UA / RU
Підтримати ZN.ua

Приватні банки можуть брати участь в тендерах з кредитування державних підприємств — експерт

У Фонді гарантування вкладів "зависло" 117 млрд грн коштів держкомпаній.

Ніхто на сьогоднішній день не забороняє приватним банкам брати участь у тендерах з кредитування державних підприємств.

Про це в інтерв'ю для DT.UA сказав голова правління "Укргазбанку" Кирило Шевченко. За його словами, ніяких обмежень немає, потрібно просто запропонувати кращі ставки і взяти на себе ризики.

"Давайте подивимося на "зарплатні" проекти держбанків з позиції держави як власника. Уявіть собі підприємство, що входить в одну промислову групу з банком. І з якоїсь причини співробітники цього підприємства отримують зарплати через якийсь інший банк. У мене більше 20 років стажу у банківському бізнесі, і я такого не бачив. Держава як власник держпідприємств і держбанків абсолютно логічно наполягала на тому, щоб давати бізнес власним банкам. Щоб банки були більш ефективні, платили податки і дивіденди своєму власнику, тобто державі. Це нормальна конкурентна боротьба, - зазначив експерт. - Якщо б акціонером мого банку була приватна компанія, і її співробітники обслуговувалися в якомусь іншому банку, у мене була б така ж позиція. Держава не повинна приймати рішення, що суперечать її інтересам. У Фонді гарантування вкладів "зависло" 117 млрд грн коштів держкомпаній. Це гарна причина не наступати на ці ж граблі в майбутньому".

Детальніше про проблеми банківської системи читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Кирило Шевченко: Кирило Шевченко: "Чому з повноважень НБУ зникли стабільність національної валюти і розвиток економіки?"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".