UA / RU
Підтримати ZN.ua

Приватбанк позбавили прав вимагати від авіакомпанії Коломойського 1,5 мільярда

Вже восени 2017 року у "Дніпроавіа" не було повітряних суден, частина з яких перейшла до авіакомпанії "Роза вітрів" групи "Приват".

Суд не задовольнив апеляцію державного Приватбанку по справі щодо банкрутства ВАТ "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" за клопотанням пов'язаної з групою "Приват" Ігоря Коломойського ТОВ "Галтера", власника 94,5% акцій авіакомпанії. Рішення ухвалив Центральний апеляційний госпсуд 22 березня, повідомляє Finbalance.

Наголошується, що Приватбанк оскаржував визнання недійсними умов кредитних договорів, укладених між банком і "Дніпроавіа" у 2011-2014 роках в частині нарахування винагороди за користування позиками.

17 грудня 2018 Госпсуд Дніпропетровської області в рамках справи про банкрутство "Дніпроавіа" відмовився задовольнити заяву Приватбанку про визнання його вимог до "Дніпроавіа" в розмірі 1,5 млрд грн.

Разом з тим, 17 грудня 2018 суд затвердив реєстр вимог кредиторів "Дніпроавіа", включивши до нього вимоги Goiania Comercio E Servicos Internacionais LDA (920,8 млн грн і 489,5 млн грн), ТОВ "Альянс Партнер Груп" (823,8 млн грн), ТОВ "Міжнародний аеропорт" Дніпропетровськ "(598,8 млн грн), ТОВ "Галтера" (545,9 млн грн), Troyon Assets Limited (340,6 млн грн), Feyen Consulting Limited (216,9 млн грн), Brassbox Limited (179,6 млн грн), "Укртатнафти" (132,8 млн грн).

Згідно з судовими матеріалами ще від 2011 року, "Дніпроавіа" орендувало літаки у Brassbox Limited, Goiania Comercio E Servicos Internatiocionais, Troyon Assets Limited, Feyen Counsulting Limited.

Восени 2017 ЗМІ писали, що у "Дніпроавіа" вже не було повітряних суден, а принаймні частина з них перейшла до авіакомпанії "Роза вітрів". За твердженням деяких ЗМІ, авіакомпанія "Роза Вітрів" входить у сферу впливу групи "Приват".

15 січня 2019 Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу Фонду держмайна України та скасував рішення судів нижчих інстанцій з позовом ФДМУ до ТОВ "Галтера" про розірвання договору про приватизацію "Дніпроавіа" і передав її на новий розгляд до суду першої інстанції.

ФДМ в кінці серпня 2009 року продав 94,572% акцій компанії ТОВ "Галтера". В результаті авіакомпанією через "Галтеру" володіє група "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського.

Рішенням госпсуду за поданням Дніпропетровської обласної прокуратури 30 березня 2017 року вирішено 94,5% акцій ПАТ "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" списати на користь держави. Це питання продовжує розглядатися в судовому порядку.

Нагадаємо, що 21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Про шанси скасування націоналізації "Приватбанку" в разі перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського та судову тяганину щодо прав на банк читайте в матеріалі Юлії Самаєвої "Нерозмінний п'ятак" в "Дзеркало тижня. Україна".