UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПриватБанк попередив українців про нове шахрайство під приводом COVID виплат

Клієнтам через месенджери, електронну пошту приходять повідомлення про доступні виплати за вакцинацію на кілька тисяч гривень. Далі шахраї пропонують перейти по посиланню на фальшиву сторінку сайту.

ПриватБанк попередив українців про появу нової схеми масового фішингу особистих даних під приводом державних виплат за вакцинацію від COVID-19, йдеться в повідомленні пресслужби банку.

За даними фахівців банку, вже зафіксовані випадки, коли клієнтам через різноманітні канали комунікацій (месенджери, електронну пошту) приходить повідомлення про доступні виплати за вакцинацію на кілька тисяч гривень. Далі шахраї пропонують перейти по посиланню на фальшиву сторінку сайту та заповнити особисті дані та реквізити банківських карток.

ПриватБанк попереджає своїх клієнтів не відкривати такі повідомлення від шахраїв і не реагувати на подібні привабливі повідомлення про грошові компенсації чи виплати. Також ні в якому разі не можна вводити свої особисті дані чи дані платіжних карток на підроблених сайтах чи мобільних сервісах.

Також банк звернувся до відповідних правоохоронних органів із заявою задля припинення діяльності шахраїв.

Читайте також: У кіберполіції назвали четвірку найбільш розповсюджених злочинів з банківськими картками

Нагадаємо, у вересні Національний банк також попереджав про роботу сайту, який намагався видати себе за систему BankID НБУ. Сайт заблокували.

Раніше Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звернувся в поліцію в результаті виявлення компанії-двійника.

Також Держслужба спецзв'язку виявила фішинговий сайт, який імітує офіційне інтернет-представництво президента України.

Сайт був зареєстрований одним з найбільших в Росії реєстраторів доменних імен і хостинг провайдерів www.reg.ru і використовувався для проведення кібератак і поширення шкідливого ПЗ.

У 2020 році було виявлено понад 1 млн кіберзагроз. Серед них - мережеві атаки, спроби мережевого сканування, спроби WEB-атак, фішинг, DDoS-атаки, поширення шкідливого програмного забезпечення. Зокрема, масштабну кібератаку до Дня Незалежності готувало підконтрольна спецслужбам РФ хакерське угруповання Gamaredon.