UA / RU
Підтримати ZN.ua

Приріст зарплат українців знизився майже вдвічі

Приріст зарплат за останній рік виявився майже вдвічі нижчим, ніж на початку літа минулого року,- темпи знизилися з 14,8% до 8,7%. За оцінками експертів, темпи зростання зарплат продовжать гальмування і у II півріччі, що призведе до зниження внутрішнього попиту.

За червень 2013 року середня заробітна плата в Україні зросла на 3,9%, до 3380 грн. Зростання оплати праці у цей період є сезонним. Для порівняння, у червні 2012 року виплата відпускної допомоги збільшила середню зарплату на 3,1%. В цілому ж приріст зарплат за останній рік виявився майже вдвічі нижчим, ніж на початку літа минулого року, - темпи знизилися з 14,8% до 8,7%.

При цьому поліпшення оплати праці в минулому місяці відчули в основному працівники бюджетної сфери, пише "Комерсант-Украина". Найбільше зросли виплати працівникам освіти (+20,3%), які йдуть у відпустку на початку-в середині місяця. Проте вже у липні-серпні їхні офіційні доходи зазвичай знижуються. Меншими темпами підвищилися зарплати у державному управлінні (+9,5%) та охороні здоров'я (+6,3%).

Ситуація у виробничому секторі економіки на перший погляд виглядає гірше. Невелике зростання оплати праці спостерігалося в промисловості (+0,5%), будівництві (+2,3%), транспортній галузі (+2,6%). Однак ще на місяць раніше платня зменшувалася і в будівництві і промисловості: наприклад, у переробній промисловості після зниження зарплат у травні на 0,4% зросли в червні на 1,5%. Аналогічна тенденція спостерігалася в машинобудуванні. Одночасно прискорилися темпи зростання зарплат у харчовій промисловості - з 1,9% до 2,5%.

На думку керівника практики "Промисловість" компанії Hudson Костянтина Ткаченка, таке зростання викликано виплатою відпускних. "Ситуація у промисловості не дозволяє проводити підвищення. І поки замовлень мало, працівники використовують своє законне право на оплачувану відпустку",- зазначає пан Ткаченко. На цьому тлі скорочення оплати праці продовжилося у металургії (-0,9%). Зменшилися доходи працівників фінансового сектора (-6,7%), сільського господарства (-2,9%) і торгівлі (-0,4%).

Поліпшення ситуації у червні дозволило збільшити темпи зростання середньорічних зарплат з 6,2% до 8,7%, але цей показник залишається набагато нижчим за торішній. За підсумками червня 2012 року середньомісячне зростання зарплат склало 14,8%. Скорочення темпів зростання доходів спостерігається з урахуванням споживчої інфляції. Темпи зростання реальних зарплат за рік скоротилися з 16,4% до 8,8%.

Гальмування зростання доходів українців уповільнює розвиток внутрішнього ринку - через рік темпи зростання роздрібного товарообігу знизився з 16% до 11,2%. "У минулому році високі темпи зростання зарплат були одним з основних чинників, що дозволили економіці показати зростання за підсумками року. У нинішньому році на тлі падіння економіки важко очікувати зростаючих зарплат",- відзначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. За його словами, корекція зарплат відбувається з часовим лагом, тому навіть в разі поліпшення економічної ситуації в II півріччі реальне зростання доходів почнеться тільки у 2014 році. !zn

Читайте також:

Борги з зарплат за півроку зросли більш ніж на 10%, до 989 млн грн

Депутати не гребують матеріальною допомогою: з 425 осіб відмовилися лише 19

За високою зарплатою за кордон їдуть 80% українських заробітчан

В Україні набули чинності нові правила нарахування пенсій