UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прибутки АЗС швидко зазнали поразки у битві з доходами українців: ціни на пальне після зміни курсу гривні

Забагато бензину та замало попиту. АЗС зменшують ціни за рахунок своєї маржі.

Після стрибка цін, пов'язаного зі зміною курсу гривні, частина операторів відкотилася назад, оскільки на ринку є надлишок ресурсу, а попит на низькому рівні. Про це з посиланням на опитаних трейдерів повідомила Консалтингова група «А-95», пише enkorr.

«Після стрибка цін напередодні частина операторів відкотилася назад, оскільки на ринку є надлишок ресурсу, попит на низькому рівні, а продавати все ж таки потрібно», — зазначив один із опитаних трейдерів.

На думку директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, підняття курсу долара запустило механізм зменшення прибутку операторів і його перерозподілу між сегментами нафтопродуктозабезпечення.

«Зараз розпочався зворотний процес, коли всім доведеться скорочувати маржу, а найбільш неефективним, здебільшого випадковим і непрофільним постачальникам – залишити цей ринок», — вважає експерт.

Читайте також: Учасники ринку пального мали надприбутки: експерти пояснили, чому не очікують зростання цін на АЗС

Як результат, попри те, що гуртові ціни завершили тиждень зростанням, гуртовий ринок не обвалився у тих же пропорціях, що і національна валюта.

Так, у п’ятницю, 22 липня, бензини й дизель у гурті пропонувались у середньому по країні за 52 грн/л і 53 грн/л відповідно, що у порівнянні з минулою п’ятницею дорожче на 6 грн/л. Про це свідчать дані моніторингу Консалтингової групи «А-95».

При цьому основний ріст припав на четвер, коли відбулося підняття офіційного курсу долара до понад 36 грн/$1. Тоді нафтопродукти здорожчали на 10-11 грн/л. Але вже сьогодні частина операторів знизила ціни на 3-4 гривні за літр.

Гуртові партії бензинів 22 липня пропонувалися в ринок у межах цінового діапазону 49-53 грн, що на 5-6 грн/л вище від цінників на А-95, які було зафіксовано минулої п’ятниці. Разом із цим частина трейдерів повністю припинила торгівлю після підвищення курсу валют напередодні, а кількість пропозицій високооктану залишається обмеженою.

Дизельне пальне у гурті в п’ятницю пропонувалося в ринок у межах 50-56 грн/л, а прибавка на літрі за день склала 5-7 грн/л.

Найдешевше ДП 22 липня можна було придбати у південному регіоні. Тут торгівля велась у межах 50-53 грн/л, а за тиждень ціна зросла на 7-8 грн/л.

У західному регіоні торгівля дизельним пальним відбувалась у діапазоні 52-55 грн/л, що також свідчить про підвищення цін на 7-9 грн/л у порівнянні з 15 липня.

Гуртові партії ДП у північному регіоні країни в п’ятницю пропонувалися за цінами 53-56 грн/л. За тиждень вартість літра ДП зросла на 6-7 грн/л.

Ціни в східному й центральному регіонах країни перебувають у діапазоні від 54-х до 57 грн/л, що також вище на 7-8 грн/л у порівнянні з минулою п’ятницею.