UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент підписав закон про штрафи за вивезення валюти за кордон

Йдеться про штрафи за недекларування валюти.

Президент Володимир Зеленський підписав закон (проект 6051 ), яким запроваджуються штрафи за переміщення через кордон незадекларованих товарів та іноземної валюти. У деяких випадках валюту можуть конфіскувати на митниці. Про це свідчить інформація на веб-сайті Верховної Ради.

Згідно з документом, встановлюється адміністративна відповідальність за недекларування валютних цінностей у сумі понад 10 000 євро на особу. Таке порушення передбачає штраф розміром 20% суми, що перевищує дозволену для вивезення без декларування суму.

Також зазначимо, що сплата штрафу сама собою не буде підставою пропустити через митний кордон валюту без документів (довідки).

У той же час раніше голова податкового комітету Данило Гетьманцев пояснив, що 20% штрафу застосовуватиметься "виключно у разі недотримання встановленої форми декларування валюти". Якщо ж гроші переміщуватимуться з приховуванням або поза митним контролем, то власнику доведеться сплатити штраф у розмірі 100% вартості з конфіскацією всієї суми валюти.

Водночас закон передбачає укладання мирної угоди з митницею. І тут порушник зобов'язаний сплатити повну суму штрафу протягом 30 днів.

Читайте також: Проти Ілона Маска подали судовий позов на $258 млрд через згадки мемної криптовалюти Dogecoin

Нагадаємо, раніше в НБУ розповіли, що буде з курсом валют далі. На думку регулятора, Україна уникла гіперінфляції.