UA / RU
Підтримати ZN.ua

Працівникам місцевого самоврядування влада намагається обмежити заробітні плати — АМУ

Уряд підтримав пропозицію Мінфіну обмежити базовий показник розрахунків посадових окладів.

29 грудня Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт щодо служби в органах місцевого самоврядування. Відповідний документ подавався Нацдержслужбою, повідомляє Асоціація міст України на своєму сайті.

“Всупереч позиції Асоціації міст України та основному завданню законопроєкту — забезпечити впровадження статті 6 Європейської хартії місцевого самоврядування щодо автономії у організації управлінських структур та кадрової роботи, Уряд підтримав пропозицію Мінфіну обмежити 4 прожитковими мінімумами базовий показник розрахунків посадових окладів — мінімальний посадовий оклад спеціаліста”, — йдеться у повідомленні.

АМУ наголосив, що така зміна є критичною, тому що нівелює основну ідею документу: регулювати рівень заробітної плати посадовими окладами, а не додатковими надбавками і преміями.

“Посадовий оклад мав стати суттєво вищим за мінімальну заробітну плату, поглинувши надбавку за високі досягнення. Встановлення обмежень для премій, виправдовувалося відсутністю обмежень для посадових окладів”, — наголошують в АМУ.

Зараз мінімальна заробітна плата становить 6500 грн (мінімальна оплата некваліфікованої праці), а погоджений Урядом максимум 9924 (2481*4). Фактично, цей максимум знаходиться на рівні нинішнього максимуму посадового окладу головного спеціаліста у територіальній громаді, де проживає понад 900 тис. осіб, з урахуванням надбавки за високі досягнення.

“Тобто Уряд з подачі Мінфіну допускає подальше існування посадових окладів службовців місцевого самоврядування на рівні мінімальної заробітної плати і відсутність реальних перспектив підвищення шляхом збільшення посадового окладу, або за рахунок премій. На жаль, такими діями закладаються передумови для деградації служби в органах місцевого самоврядування”, — підсумували в АМУ.

Читайте також: АМУ просить уряд прискорити виділення субвенцій громадам для проходження опалювального сезону

Нагадаємо, що Асоціація міст України та Міністерство фінансів 29 жовтня обговорили зауваження до законопроєкту №6062 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України". За результатами обговорення було погоджено, що необхідно зберегти бюджет розвитку територіальних громад.