UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потрапляння до "чорного списку" НКЦПФР не заважає сумнівним інвестпроектам працювати

У крайньому випадку, такі компанії починають працювати під новою назвою.

Усі компанії, які потрапили до списку сумнівних інвестиційних проектів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), продовжують працювати. Про це розповів член НКЦПФР Іраклій Барамія, передає LIGA.net.

За його словами, у списку, з яким можна ознайомитися на сайті відомства, зараз 330 кейсів сумнівних інвестиційних проектів. Із них працює близько 70%.

"У той час як інші 30% теж працюють, але вже під новими назвами та веб-адресами", - додав він.

Що стосується тих, хто вибув зі списку, то лише кілька компаній було виключено з нього.

"До Комісії надходило понад десять звернень від проектів щодо виключення їх зі списку. Невелика кількість з них намагається вирішити це питання в судовому порядку", - розповів Барамія.

Член НКЦПФР повідомив, що зі списку сумнівних інвестиційних проектів НКЦПФР було виключено лише харківську компанію "Сімкорд" Олександра Кудя, яка просуває соціальну мережу "Система Bitbon". Підставою для виключення із чорного списку стало рішення Харківського окружного адміністративного суду від серпня 2023 року.

Суд вирішив, що компанія не повинна знаходитись у списку сумнівних проектів через те, що не працює на фондовому ринку – "відповідна ліцензія компанії не видавалася".

Подальші заходи, щоб зупинити діяльність внесених до списку сумнівних інвестиційних проектів, НКЦПФР провадяться лише у разі наявності юридичної особи, зареєстрованої на території України, відповідальної чи пов'язаної з діяльністю сумнівного проекту.

Читайте також: Список країн-інвесторів у РФ з початком широкомасштабної війни очолює Білорусь: хто з Європи має бізнес з Росією

"Комісія в деяких випадках може застосувати санкцію щодо юридичної особи або передати всю зібрану інформацію до правоохоронних органів", - зазначив Барамія.

Наприклад, за провадження безліцензійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках Комісія оштрафувала ТОВ "Біржовий Консалтинг" на 85 тис грн.